Δημοσιονομικός «πονοκέφαλος» δύο δισ. από νέες προσφυγές συνταξιούχων

Δημοσιονομικός «πονοκέφαλος» δύο δισ. από νέες προσφυγές συνταξιούχων

Για τις μειώσεις των συντάξεων στο Δημόσιο μετά το 2012

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Σε νέες δικαστικές εξελίξεις, αλλά και αντίστοιχα μεγάλες δημοσιονομικές περιπέτειες εισέρχεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο παρέπεμψε στην ολομέλειά του τρία προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν διεκδικήσεις συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίες ενδέχεται να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει για ζητήματα που άπτονται των περικοπών που συντελέστηκαν στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο των μνημονίων και ειδικότερα από το 2012 και μετά. Εκτιμάται δε, ότι σωρευτικά η νέα αυτή εξέλιξη αφορά δυνητικά περίπου 300.000 σημερινούς συνταξιούχους, ενώ το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σημαντικά πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης, όμως έγκριτοι νομικοί εκτιμούν πως θα ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου. 

Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο, πρώην πρόεδρο της Βουλής, που εκπροσωπεί συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφές ποσών, Λουκά Αποστολίδη, τα 3 προδικαστικά ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι: 

α. Αν οι περικοπές του μνημονιακού νόμου 4093 του 2012, που κρίθηκαν με προγενέστερες αποφάσεις αντισυνταγματικές, πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.

β. Αν το Δημόσιο και συγκεκριμένα ο e-ΕΦΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές. Οπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης, ήδη η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο «φαίνεται πως δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις».

γ. Αν η ρύθμιση του νόμου 4734 που ψηφίστηκε το 2020, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και όρισε ότι «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεστούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο», είναι συνταγματική ή όχι. 

Το δικαστήριο, επειδή τα θέματα αυτά απασχολούν περίπου 280.000 με 300.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, τα παρέπεμψε με προδικαστικά ερωτήματα στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οπως δε εκτιμά ο κ. Αποστολίδης, ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων που ενδεχομένως θα θέσει το Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ, δεν θα ευδοκιμήσουν, διότι με γνωμοδότησή της η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αποφανθεί ότι οι αξιώσεις παραγράφονται στην πενταετία και όχι στη διετία.

«Η Δικαιοσύνη, καθ’ όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σε μια βασανιστική διαδικασία δικαιοδοτικής κρίσης, ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον, αμύνεται ασκώντας τον οριακό έλεγχο των νομοθετικών ρυθμίσεων και προστατεύει τις αρχές του κράτους δικαίου, δυστυχώς πάντα κάτω από τη διαρκή πίεση του δικαίου της ανάγκης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα», καταλήγει ο έγκριτος νομικός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT