Στρατηγικές επενδύσεις σε νέους κλάδους

Στρατηγικές επενδύσεις σε νέους κλάδους

Γενναία κίνητρα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας με το σχέδιο νόμου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση σε επενδύσεις που σχετίζονται με κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως αυτός των ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά και με κλάδους που παρουσιάζουν μεγάλη εξωστρέφεια και έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης, όπως ο αγροτοδιατροφικός, δίνει το νέο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή.

Η ειδική μεταχείριση που προβλέπεται για τις επενδύσεις σε αυτούς τους κλάδους αποτελεί ένα από τα σημαντικά στοιχεία που διαφοροποιούν το παρόν νομοσχέδιο σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα για τις στρατηγικές επενδύσεις από το 2010, οπότε αυτά ξεκίνησαν με τον νόμο Παμπούκη. Και μένει να αποδειχθεί εάν πράγματι θα υπάρξουν στρατηγικές επενδύσεις στους παραπάνω κλάδους, καθώς έως τώρα οι περισσότερες είχαν επικεντρωθεί στον τουρισμό και στις ΑΠΕ. Για τις τελευταίες μάλιστα το νομοσχέδιο επιφυλάσσει διακριτική μεταχείριση μεν, αλλά μόνο για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες έργων (π.χ. συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών και πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων).

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές στις κατηγορίες επιχειρήσεων που μπορούν να ενισχυθούν από τον αναπτυξιακό νόμο, βάσει και των νέων αναγκών που δημιουργούνται στην κοινωνία και στην οικονομία. Το λιανικό εμπόριο, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει εκτός ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου, παρά το σχετικό αίτημα που έχει επανειλημμένως υποβληθεί από εκπροσώπους του κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, το οποίο καθορίζει τις νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων, στις λεγόμενες «Στρατηγικές επενδύσεις 2» υπάγονται όσες πληρούν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης είναι μεγαλύτερος από 20 εκατ. ευρώ και αφορά έναν ή περισσότερους από τους τομείς της αγροδιατροφής, έρευνας και καινοτομίας, βιοτεχνολογίας, πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, ιατρικού τουρισμού, διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, διαστημικής βιομηχανίας, ή β) είναι μεγαλύτερος από 20 εκατ. ευρώ και έχει ως σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης ή την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορούν να λάβουν ένα ή περισσότερα φορολογικά κίνητρα, καθώς και το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης, αλλά και κρατικές ενισχύσεις δαπανών και δη για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση ή ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση ή ενισχύσεις έρευνας και ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα με βάση τους νόμους 3894/2010, 4072/2012 και 4146/2013 επενδύσεις στους περισσότερους από τους παραπάνω κλάδους μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως στρατηγικές, αλλά εντός του γενικού πεδίου των νόμων και όχι ως διακριτή κατηγορία.

Επιπλέον, από το άρθρο 26 του νομοσχεδίου το οποίο αναφέρεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων υπάρχουν δύο νέες χρήσεις γης: κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων (studios) για κινηματογραφικές παραγωγές και κέντρα δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες (data centres).

Η κατασκευή studios για κινηματογραφικές παραγωγές, βίντεο, τηλεοπτικές παραγωγές και ηχογραφήσεις αποτελούν εξάλλου νέα κατηγορία επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να ενισχύονται από τον αναπτυξιακό νόμο. Στις νέες κατηγορίες που μπορούν να ενισχυθούν από τον αναπτυξιακό νόμο προστίθενται ακόμη επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου φαρμακευτικών προϊόντων, υπηρεσίες μηχανικών πλυντηρίων και σιδερωτηρίων ρούχων.

Τέλος, ενισχύονται επιχειρήσεις των οποίων τα επενδυτικά σχέδια αφορούν επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, οι οποίες έχουν παύσει τη λειτουργία τους, όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση της «Πίτσος», η οποία θα επαναλειτουργήσει από τον επιχειρηματία Ν. Μπακατσέλο, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Pyramis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή