Σημάδια επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη λόγω ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα

Σημάδια επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη λόγω ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε για πρώτη φορά μέσα στο 2021.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις επιβράδυνσης εμφανίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε για πρώτη φορά μέσα στο 2021.

Η επιδείνωση καταγράφεται εν μέσω των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και του νέου, επιθετικού κύματος της πανδημίας και του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα».

Ο ευρύτερος δείκτης υπηρεσιών, βιομηχανίας και κατανάλωσης της Κομισιόν διαμορφώθηκε στις 117,5 μονάδες τον Αύγουστο, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου. Με την υποχώρησή του επιβεβαιώνεται η εικόνα επιδείνωσης που εμφανίζουν οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η γενικότερη επιδείνωση είναι απότοκος μιας σειράς προκλήσεων, ανάμεσα στις οποίες οι κυριότερες είναι οι ελλείψεις βασικών αγαθών, η ραγδαία αύξηση του κόστους λειτουργίας των βιομηχανιών αλλά και των μεταφορών, τα εμπόδια στις μεταφορές και στα logistics και βέβαια η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», που εγκυμονεί την απειλή για νέα περιοριστικά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν πτώση τον Αύγουστο, ενώ οι προοπτικές του κλάδου υπηρεσιών έγιναν λιγότερο ευοίωνες για το μέλλον. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές εκφράζουν εντεινόμενη ανησυχία, με αποτέλεσμα να μειώνουν και πάλι τις δαπάνες τους.

Ενδεικτικά, το εργοστάσιο της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ, το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Ευρώπη με προσωπικό 60.000 υπαλλήλων, λειτουργεί πλέον με μόνο μία βάρδια. Αιτία, η ανεπάρκεια πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων οι ελλείψεις μικροεπεξεργαστών, που έχει πλήξει σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της εμβληματικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το ίδιο ισχύει και με την Audi, θυγατρική του γερμανικού ομίλου, που αναγκάστηκε να παρατείνει κατά μία εβδομάδα τις καλοκαιρινές άδειες στα δύο γερμανικά εργοστάσια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει αισιόδοξη ότι οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι δεν θα ανακόψουν την πορεία της ανάκαμψης, με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν να διαβεβαιώνει ότι η Ευρωζώνη «δεν απέχει πολύ» από τον στόχο για ανάπτυξη 4,6% εντός του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή