Επιστροφή στην Ελλάδα λόγω πανδημίας

Επιστροφή στην Ελλάδα λόγω πανδημίας

Μιλάει στην «Κ» η Ν. Τριγώνη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι ο κορωνοϊός έχει δώσει κίνητρο σε πολλούς Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει η πανδημία στον τρόπο εργασίας εξέφρασε σε συνέντευξή της στην «Κ» η Νίκη Τριγώνη, τακτική καθηγήτρια στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ιδρύτρια και CTO της νεοφυούς εταιρείας Navenio. Εχοντας ζήσει και σπουδάσει στην Ελλάδα, η κ. Τριγώνη παρατηρεί ότι στη χώρα μας έχει υπάρξει πρόοδος σε σύγκριση με το πώς βίωνε η ίδια τα πράγματα όταν τελείωνε το πανεπιστήμιο, χαρακτηρίζοντας «τρομερό» το δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων αλλά και σημαντικές τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από επενδυτές και στελέχη εταιρειών για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτόμων επιχειρήσεων. Κατά την ίδια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει κίνητρα σε επενδυτές μέσω φοροαπαλλαγών (όπως το ΕΙS/SEIS που ισχύει στη Μ. Βρετανία) αλλά και χρηματοδοτήσεις που να στηρίζουν την καινοτομία σε μικρές επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη νέων ελληνικών εταιρειών. Μιλώντας για τη Navenio, εταιρεία με έδρα την Οξφόρδη, που αναπτύσσει έξυπνα συστήματα πλοήγησης και συνεργασίας ομάδων σε νοσοκομεία και άλλους εργασιακούς χώρους, η ίδια αποκάλυψε ότι έχει ήδη ανοίξει παράρτημα και στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση για να επεκταθούν ελληνικές εταιρείες στη βρετανική αγορά είναι να αναπτύσσουν προϊόντα που να μη στοχεύουν μόνο σε εσωτερική κατανάλωση. 

Επιστροφή στην Ελλάδα λόγω πανδημίας-1
Βασική προϋπόθεση για να επεκταθούν ελληνικές εταιρείες στη βρετανική αγορά είναι να αναπτύσσουν προϊόντα που να μη στοχεύουν μόνο σε εσωτερική κατανάλωση, λέει η κ. Τριγώνη. 

 – Πότε ιδρύθηκε η Navenio και ποιο είναι το αντικείμενο δραστηριότητάς της; 

– Η εταιρεία μας αναπτύσσει εφαρμογές που επιτρέπουν σε κινητά τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές να ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε GPS συστήματα πλοήγησης (στο αυτοκίνητο ή στο κινητό) όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Αυτά βασίζονται σε σήματα από δορυφόρους, που δεν διαπερνούν εύκολα τοίχους και άλλα εμπόδια, και έτσι δεν λειτουργούν ικανοποιητικά μέσα στα κτίρια. Μια εναλλακτική που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η εγκατάσταση ειδικών πομπών μέσα στα κτίρια, τα σήματα των οποίων χρησιμοποιούνται για εσωτερική πλοήγηση. Αυτή η μέθοδος όμως χρειάζεται αλλαγή της υποδομής κάθε κτιρίου και δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη σε μεγάλη κλίμακα. 

Η εταιρεία μας, που ιδρύθηκε το 2015, έχει αναπτύξει τεχνολογία βασισμένη σε έρευνα της ομάδας μου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που επιτρέπει σε κινητές συσκευές να ανιχνεύουν πού βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε αλλαγή της υποδομής των κτιρίων. Μια περαιτέρω καινοτομία που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια είναι ότι μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία σε καινούργια κτίρια χωρίς να χρειάζεται καν να τα επισκεφθούμε – με τον ίδιο τρόπο που ανάβουμε το ηλεκτρικό ή τη θέρμανση σε ένα κτίριο, απλώς ενεργοποιούμε τη δυνατότητα εσωτερικής πλοήγησης. 
 
– Δηλαδή, τι εφαρμογές έχει η τεχνολογία που έχετε αναπτύξει;

– Οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι ποικίλες, ξεκινώντας από τη δυνατότητα παροχής πληροφορίας σε μουσεία και εκθέσεις με βάση το πού βρίσκεται ο επισκέπτης, μέχρι την παροχή υπηρεσιών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, την πλοήγηση σε εκτενείς εσωτερικούς χώρους όπως σε αεροδρόμια, και την εύρεση συνεργατών και εργαλείων σε δαιδαλώδεις εσωτερικούς χώρους με πολλούς ορόφους και πολλά κτίρια, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 

Η Navenio αυτή την περίοδο εστιάζει στον χώρο της υγείας, όπου η τεχνολογία της εφαρμόζεται για την καλύτερη συνεργασία του προσωπικού των νοσοκομείων, κατανέμοντας διάφορες εργασίες με βάση τη θέση του προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει σε πολύ γρηγορότερη διεκπεραίωση εργασιών, όπως στη γρήγορη μεταφορά ασθενών, στην άμεση απολύμανση χώρων ειδικά εν μέσω της πανδημίας COVID-19, καθώς και στην εύρεση μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται από το νοσηλευτικό προσωπικό. Οπου έχει εφαρμοστεί, έχει μειώσει τον χρόνο αναμονής για το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς περίπου στο μισό, χωρίς να αυξάνει τον όγκο εργασίας από τις ομάδες που το χρησιμοποιούν. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον, για παράδειγμα εργοστάσια, βιοτεχνίες, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα κ.λπ.
 
– Γιατί αποφασίσατε να επεκταθείτε στην Ελλάδα; 

– Η βάση της Navenio είναι στην Οξφόρδη, από όπου ξεκίνησε με σημαντική βοήθεια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αρχική επένδυση από βρετανικά funds που εστιάζουν σε spinouts με πνευματική ιδιοκτησία από βρετανικά πανεπιστήμια. Στον πιο πρόσφατο επενδυτικό κύκλο είχαμε επενδυτική συμμετοχή από διάφορες χώρες, εκ των οποίων και από την Big Pi Ventures που έχει τη βάση της στην Ελλάδα. Ενας από τους στόχους της Big Pi είναι να βοηθήσει Ελληνες παγκοσμίως να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Εχοντας ζήσει και σπουδάσει στην Ελλάδα, και γνωρίζοντας το εξαιρετικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα μας τόσο σε ερευνητές όσο και σε μηχανικούς πληροφοριακών συστημάτων, θεώρησα ότι ήταν εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσω ένα παράρτημα της εταιρείας στην Ελλάδα. 

Υπάρχει τρομερό δυναμικό

– Θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου ως προς την προσέλκυση νέων επιστημόνων του εξωτερικού;  

– Υπάρχει τρομερό δυναμικό Ελλήνων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, το οποίο είναι εξαιρετικά θετικό. Υπάρχουν πολλές επίσης πρωτοβουλίες στην Ελλάδα από επενδυτές και στελέχη εταιρειών, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος προώθησης καινοτομικών επιχειρήσεων. Εχει σαφώς υπάρξει σημαντική πρόοδος σε σχέση με το πώς βίωνα τα πράγματα στην Ελλάδα όταν τελείωνα το πανεπιστήμιο. Η πανδημία έχει παίξει και αυτή κάποιον ρόλο στο να θέλουν πολλοί Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού ο σημερινός τρόπος εργασίας επιτρέπει πια σε νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν τη βάση τους οπουδήποτε, και μέσω διαδικτυακής συνεργασίας να προσελκύουν δυναμικό και συνεργασίες εντός και εκτός της χώρας. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει κίνητρα σε επενδυτές μέσω φοροαπαλλαγών (όπως το EIS/SEIS στη Μ. Βρετανία) και χρηματοδοτήσεις που να στηρίζουν την καινοτομία σε μικρές επιχειρήσεις (όπως το Innovate UK στη Μ. Βρετανία), ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κύμα ανάπτυξης νέων ελληνικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή