Πέντε ελληνικά έργα για το υδρογόνο διεκδικούν χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Πέντε ελληνικά έργα για το υδρογόνο διεκδικούν χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ελληνικά έργα στη νέα τεχνολογία του υδρογόνου διεκδικούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας, ενέκριναν τη συμμετοχή πέντε ελληνικών έργων στο πρώτο κύμα Σημαντικών Εργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) «Yδρογόνο», τα οποία προ-κοινοποιήθηκαν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, σε συνέχεια γραπτής επικοινωνίας των δυο υπουργών με τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, Τιερί Μπρετόν. Μετά την έγκριση, το κάθε σχήμα θα κληθεί να αποδείξει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ωριμότητα των έργων, σύμφωνα με τα κριτήρια για τα IPCEI.

Τα έργα που προκρίθηκαν από την ειδική διυπουργική επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι:

1. Blue Med: Εργο της Motor Oil που συνίσταται στην παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα το 2025. Στο έργο αναμένεται και η συμμετοχή των εταιρειών ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ, όπως και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.

2. Green HIPo: Εργο της Advanced Energy Technologies (Advent Technologies) για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καινοτόμων ηλεκτρολυτών και κυψελίδων καυσίμου. Η παραγωγή θα πραγματοποιείται στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας, με εγκατάσταση στη δυτική Μακεδονία.

3. White Dragon: Σύμπλεγμα (Cluster) έργων για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη δυτική Μακεδονία μέσω ηλεκτρόλυσης από ηλιακή ενέργεια και διανομή του μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ και του αγωγού TAP. Στο έργο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. (ως συντονιστής), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Advent Technologies S.A., η Copelouzos Group (Damco Energy S.A.), η Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., η TAP AG, ο ΔΕΣΦΑ, οι όμιλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor Oil και η ΔΕΗ.

4. Η2CAT Tamks: Εργο της εταιρείας B&T Composites (Τιριακίδης Βασίλειος ΑΕΤΕ) για την κατασκευή καινοτόμων δεξαμενών υψηλής πίεσης από σύνθετα υλικά και ίνες άνθρακα για την αποθήκευση υδρογόνου ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών.

5. H2CEM – Τιτάν: Πρωτοπορία στην ελληνική παραγωγή τσιμέντου με χρήση πράσινου υδρογόνου. Το έργο αφορά την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση πράσινου υδρογόνου για καύση προς παραγωγή ενέργειας σε κλιβάνους με στόχο την απανθρακοποίηση των μονάδων τσιμεντοβιομηχανίας της εταιρείας Τιτάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή