ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσημο νόμισμα το bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ

Οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και να πληρώνουν φόρους και εισφορές με το ψηφιακό νόμισμα

Επίσημο νόμισμα το bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ

Είναι πλέον επίσημο. Το bitcoin θεωρείται «νόμιμο νόμισμα», ένα αναγνωρισμένο από το κράτος μέσο πληρωμής, στο Ελ Σαλβαδόρ, στο οποίο και στρέφει τα βλέμματά της πλέον όλη η χρηματοοικονομική κοινότητα. Σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε αποκάλυψε ότι η χώρα του αγόρασε τη Δευτέρα 200 bitcoins και συνολικά έχει στην κατοχή της 400 bitcoins. Σημειώνεται ότι η τιμή του bitcoin αυξήθηκε κοντά στις 52.680 δολάρια στον απόηχο της είδησης.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί το bitcoin ως επίσημο νόμισμα, το οποίο θα χρησιμοποιείται μαζί με το αμερικανικό δολάριο. Υπέρμαχοι και επικριτές της κίνησης θα παρακολουθούν στενά το άνευ προηγουμένου αυτό πείραμα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία. Προσδοκία του Μπουκέλε είναι να δοθούν σημαντικές τονωτικές ενέσεις στην οικονομία, στην οποία το 70% των κατοίκων δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ούτε καν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται άλλωστε για μια οικονομία η οποία είναι άκρως εξαρτημένη από το συνάλλαγμα που στέλνουν οι πολίτες που εργάζονται στο εξωτερικό. Αυτό καλύπτει το 24% του ΑΕΠ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο πρόεδρος, λοιπόν, τονίζει ότι η εισροή συναλλάγματος θα γίνει πολύ πιο εύκολη και ταχύτερη με το bitcoin και παρουσιάζει το ψηφιακό νόμισμα ως ένα όχημα «οικονομικής απελευθέρωσης» από τους περιορισμούς του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Πάντως, σχεδόν 70% των πολιτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Central American University εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δήλωσε ότι δεν είναι πολύ σίγουρο για το πώς ακριβώς μπορεί να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό νόμισμα.

Βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί, οι τιμές προϊόντων μπορούν να δηλώνονται σε bitcoin, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν φόρους και εισφορές με το ψηφιακό νόμισμα. Οι συναλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται σε κεφαλαιακό φόρο.

Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μεγάλο αυτό «πείραμα» που έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, θα πρέπει να εγγραφούν στο ψηφιακό πορτοφόλι Chivo της χώρας. Επειτα, θα λάβουν με την εγγραφή τους μερίδιο bitcoin αξίας 30 δολαρίων. Η εφαρμογή Chivo είναι στην ουσία ένα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση ψηφιακό πορτοφόλι που είναι διαθέσιμο στους πολίτες της από χθες, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου. Οικονομολόγοι σχολίαζαν στο CNBC ότι το bitcoin σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάστηκε ως μέσο πληρωμών και, επομένως, αυτό είναι ένα μάλλον πρώιμο πείραμα.