Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικές απώλειες για τις μετοχές μεγάλων ομίλων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη πτώση τους σε διάστημα τριών εβδομάδων εμφάνισαν χθες οι μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομίλων υπό την επιρροή της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας οι αξιωματούχοι της αναμένεται πως θα συζητήσουν τη μείωση των αγορών ομολόγων. Το εν λόγω πρόγραμμα έλαβε κατεπείγοντα χαρακτήρα, ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα δεινά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κάμψη της τάξεως του 1,06%, ενώ o κλάδος ο οποίος παρουσίασε τις σοβαρότερες απώλειες κατά 2,2%, και συμπαρέσυρε και τους υπολοίπους, ήταν του αυτοκινήτου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,75%, με -1,47% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,85% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,75% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,63% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες σημείωναν πτώση, αγγίζοντας χαμηλά 15νθημέρου, διότι οι επενδυτές επαναξιολογούσαν τις αποτιμήσεις των εταιρειών υπό το πρίσμα των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού και της μείωσης των προγραμμάτων στήριξης από κεντρικές τράπεζες. Ο Dow Jones και ο S&P 500 υποχωρούσαν κατά 0,24% και 0,17% αντιστοίχως. Ο S&P 500 είχε κάμψη για τρίτη συνεδρίαση, αφότου στις 2 Σεπτεμβρίου είχε κλείσει φθάνοντας σε υψηλότατα επίπεδα.

Στη Γηραιά Ηπειρο, η φινλαδική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Nokian Tyres ήταν εκείνη με τη χειρότερη επίδοση στον τομέα της και είχε απώλειες στην τιμή της μετοχής της κατά 4,4%. Οι επενδυτές έδειξαν να απογοητεύονται από τα νέα περιθώρια κερδών της. Οι δε κλάδοι οι οποίοι είναι ευπαθείς στις μεταβολές των οικονομικών προοπτικών, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είχαν πτώση σχεδόν 1,3%, διότι οι επενδυτές ανησυχούσαν μήπως η ΕΚΤ κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή στο τεράστιο πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαιτίας της πρόσφατης αναθέρμανσης του πληθωρισμού.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής αγορών της Equiti Capital, «μόλις πριν από ένα μήνα οι μετοχές ευρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και με τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ οι άνθρωποι εκτιμούν ότι εάν αγοράσουν κάτι, θα συνιστά ριψοκίνδυνη κίνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή