Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 στην Ευρώπη

Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 στην Ευρώπη

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγή στάσης, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Είναι «πολύ αργά» για να αλλάξουν οι δημοσιονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, παρά τις βελτιωμένες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, στο πλαίσιο ενημέρωσης ενόψει του αυριανού Eurogroup. Οπως υπενθύμισε ο αξιωματούχος, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται, βάσει των θερινών προβλέψεων (του Ιουλίου), να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στο τέλος του έτους – νωρίτερα σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η διαδικασία κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών από τα κράτη-μέλη έχει προχωρήσει και «πολλές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να στείλουν τα προσχέδια στα Κοινοβούλιά τους». Συνεπώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγή στάσης και για επαναφορά εν ισχύι των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήδη από το 2022.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι σχετικά με τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων –ζήτημα που επίσης θα συζητηθεί αύριο από τους υπουργούς– επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με την περασμένη άνοιξη (όταν επίσης είχε τεθεί το θέμα ενώπιον του Eurogroup). Ο κίνδυνος ενός κύματος χρεοκοπιών «δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχει απομακρυνθεί», είπε χαρακτηριστικά. «Η προοπτική είναι σημαντικά πιο ευοίωνη». Καθώς θα συνεχίσουν να αποσύρονται τα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ανέφερε, οι πτωχεύσεις «θα αυξηθούν, αλλά όχι κατά πολύ», σημειώνοντας τη σχετική ικανοποίηση του Eurogroup γι’ αυτή την εξέλιξη.

Ενα θέμα το οποίο δεν βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης, αλλά συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος των ανταποκριτών, ήταν η επικείμενη επανέναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι όταν η Κομισιόν κηρύξει την επανέναρξη της διαδικασίας, το Eurogroup θα καταπιαστεί με το ζήτημα και «δεν θα παραμείνει αδρανές» έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα επίμαχα σημεία είναι «σύνθετα» και πως «ακόμα και στο ιδανικό σενάριο θα χρειαστεί καιρός» προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για την αναθεώρηση των κανόνων.

Τέλος, στην αυριανή συνεδρίαση οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Κριστίν Λαγκάρντ για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού αλλά και για τις εργασίες της ΕΚΤ σχετικά με το ψηφιακό ευρώ. Το Eurogroup, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με το ψηφιακό ευρώ τον Νοέμβριο, εστιάζοντας στον σκοπό και στη γενική του χρησιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT