Οι προκλήσεις στην οικονομία για τον επόμενο πρόεδρο της Fed

Οι προκλήσεις στην οικονομία για τον επόμενο πρόεδρο της Fed

Τα ανοιχτά μέτωπα σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τη φύση του χρήματος

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικείμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το αν θα επαναδιορίσει τον Τζερόμ Πάουελ στη θέση του προέδρου της Federal Reserve, μετά τη λήξη της θητείας του τον Φεβρουάριο, ή αν θα παραδώσει τα ηνία σε κάποιον άλλο, θα φθάσει σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κεντρική τράπεζα, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters. Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί θέλουν η Fed να αναλάβει έναν πιο διευρυμένο ρόλο στην οικονομία, συνδράμοντας τις προσπάθειες για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αποτροπή του κλιματικού κινδύνου και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Οι Συντηρητικοί θέλουν να τηρήσει τη γραμμή νομισματικής πολιτικής, να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον περιορισμό του πληθωρισμού και να μειώσει το αποτύπωμά της στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το μέτωπο εποπτείας.

Σύμφωνα με το Reuters, όποιο πρόσωπο και να επιλέξει ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο επόμενος επικεφαλής της Fed θα πρέπει να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τη φύση του χρήματος. Μετά το χτύπημα της πανδημίας, η Fed μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της από τη μια μέρα στην άλλη στο μηδέν και αγόρασε τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων.

Με την οικονομία να ανακάμπτει γρήγορα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πιθανότατα θα αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αργότερα φέτος. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο πολιτικής που εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο, οι ίδιοι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων μέχρι να καταγραφεί ενίσχυση της απασχόλησης της αμερικανικής οικονομίας και μέχρι ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2%, ξεπερνώντας ακόμη και το επίπεδο αυτό. Είναι μια υπόσχεση που ένας νέος επικεφαλής της Fed μπορεί να δυσκολευτεί να τηρήσει. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πιστεύουν ότι η τρέχουσα έκρηξη πληθωρισμού άνω του 2% είναι προσωρινή. Αλλά αν οι αυξήσεις των τιμών αποδειχθούν πιο επίμονες, όποιος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μπορεί να καταλήξει να επιβλέπει την αύξηση των επιτοκίων προτού επιτευχθεί ο στόχος για την απασχόληση. Οπως αναφέρει το Reuters, μέχρι τον Αύγουστο απασχολούνταν 5,3 εκατομμύρια λιγότεροι Αμερικανοί από ό,τι πριν από την πανδημία.

Αν το νέο πλαίσιο της Fed διατηρήσει τη νομισματική πολιτική χαλαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιδιώκοντας μια ισχυρότερη αγορά εργασίας, λένε οι αναλυτές, μπορεί να χρειαστεί να αυστηροποιήσει τους δημοσιονομικούς κανονισμούς για να αποτρέψει τις επικίνδυνες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση. «Ο δημοσιονομικός κανονισμός κατά τη γνώμη μου είναι ο δεύτερος στην ημερήσια διάταξη και ιδιαίτερα η συνέχιση της αντιμετώπισης του ζητήματος περιορισμού του χρηματοοικονομικού κινδύνου σε ένα περιβάλλον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γουίλκοξ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Fed και σήμερα ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πέτερσον. Οποιος ηγείται της Fed θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ευρύτερα, επεσήμανε ο κ. Γουίλκοξ.

Οι συστημικές αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται τα ομόλογα και οι αγορές χρήματος αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από την κατάρρευση, σχεδόν, των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά το πρώτο κύμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των «stablecoins», μιας σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτης μορφής κρυπτονομίσματος, που μπορεί να συνδεθεί με το δολάριο, αποτελεί επίσης απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Ερικ Ρόσενγκρεν.

Ενα βασικό ερώτημα θα είναι, σύμφωνα με το Reuters, εάν η Fed αποφασίσει να εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Ο κ. Πάουελ δεν έλαβε κάποια δέσμευση μέχρι τώρα, ωστόσο ο κυβερνήτης της Fed, Lael Brainard, ο άλλος επικρατέστερος υποψήφιος για την κορυφαία θέση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να φανταστεί ότι δεν θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή