Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αύξησε τις τιμές το α΄ εξάμηνο

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αύξησε τις τιμές το α΄ εξάμηνο

Το 22% δηλώνει σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ανατιμήσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών έχει προχωρήσει ήδη κατά το α΄ εξάμηνο του 2021 σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23,6%), ενώ το 22,2% δηλώνει πως θα προχωρήσει σε αύξηση τιμών το προσεχές διάστημα. Το παραπάνω εύρημα στην εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) δείχνει αν μη τι άλλο ότι αναχώματα στο κύμα ακρίβειας είναι δύσκολο να υπάρξουν, ειδικά μάλιστα καθώς σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, το 42,4% των ΜμΕ, δηλώνει ότι έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα, ενώ το 21,4% αναφέρει ότι δεν διαθέτει καθόλου ρευστότητα.

Τα δύο αυτά φαινόμενα στην ουσία προκαλούν έναν φαύλο κύκλο: η έλλειψη ρευστότητας δεν επιτρέπει απορρόφηση ανατιμήσεων –σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η έλλειψη μπορεί να αποτελεί και πρόφαση για ανατιμήσεις– οι οποίες μετακυλίονται στην τιμή καταναλωτή. Τούτο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, επιδεινώνοντας τελικά το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα ποσοστά επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι έχουν προβεί ήδη σε ανατιμήσεις ή θα προβούν στο άμεσο μέλλον είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί σε εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. «Η αύξηση των τιμών είναι μια πρόδρομη ένδειξη των πληθωριστικών πιέσεων που θα δεχθούν όλες οι οικονομίες. Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις υφεσιακές τάσεις που μπορεί να προκληθούν από τη συνέχιση της πανδημίας εγκυμονούν τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, φαινόμενο που εκδηλώθηκε από το 1973 και ταλάνισε όλες τις οικονομίες για μία δεκαετία. Επομένως κρίσιμος θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των ανατιμήσεων», επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αύξησε τις τιμές το α΄ εξάμηνο-1

Λιγότερο απαισιόδοξα, τουλάχιστον για την ώρα, είναι τα στοιχεία για την απασχόληση. Το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που αύξησαν/μείωσαν το προσωπικό τους επιστρέφει σε επίπεδα προ πανδημίας, δηλαδή σε θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, το 7,9% των επιχειρήσεων αύξησε το προσωπικό έναντι του 5,6% που το μείωσε και του 86,6% που το διατήρησε στα ίδια επίπεδα. Τα θετικά ευρήματα, ωστόσο, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην εποχικότητα (π.χ. λόγω του τουρισμού). Και αυτό διότι για το β΄ εξάμηνο προκύπτει από την έρευνα ότι το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό, δηλαδή οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι θα αυξήσουν το προσωπικό τους είναι λιγότερες (5,5%) σε σύγκριση με αυτές που δηλώνουν ότι θα το μειώσουν (6,1%).

Συνολικά, πάντως, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ΜμΕ ενισχύθηκε σημαντικά το α΄ εξάμηνο του 2021 (46,3 μονάδες) έναντι του α΄ εξαμήνου και του β΄ εξαμήνου του 2020 (20,1 μονάδες), παραμένει όμως ακόμη πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν είχε φτάσει το β΄ εξάμηνο του 2019 στις 66,4 μονάδες, που αποτελούσε και το υψηλότερο σημείο από το 2011, οπότε ξεκίνησε η συγκεκριμένη έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή