Μειώνονται οι γερμανικές εισαγωγές από Βρετανία

Μειώνονται οι γερμανικές εισαγωγές από Βρετανία

Συρρικνώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, στα 16,1 δισ. ευρώ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Bρετανία έχει αρχίσει να υποχωρεί στη λίστα με τους 10 κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1950, καθώς οι εμπορικοί φραγμοί λόγω Brexit έχουν αναγκάσει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης να αναζητήσουν αλλού δραστηριότητες. 

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι γερμανικές εισαγωγές από Βρετανία συρρικνώθηκαν 11% σε ετήσια βάση, στα 16,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Ενώ οι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία αυξήθηκαν 2,6%, στα 32,1 δισ. ευρώ, η εξέλιξη δεν κατάφερε να ανακόψει την καθοδική πορεία των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Αυτές μειώθηκαν κατά 2,3% και τελικά διαμορφώθηκαν στα 48,2 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η Βρετανία υποχώρησε στην 11η από την 9η θέση και από την 5η που κατείχε πριν από το δημοψήφισμα του 2016. 

Ερευνα που είχε διενεργήσει η γερμανική εμπορική ένωση BGA τον Δεκέμβριο του 2020 έδειξε ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις αναπροσαρμόζει την εφοδιαστική αλυσίδα της στρεφόμενη σε άλλους προμηθευτές από την Ε.Ε. Η τάση αυτή έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αναφέρει ο Μάικλ Σκμιντ, πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία, θεωρώντας απίθανη κάποια σημαντική βελτίωση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. «Ολοένα και περισσότερες μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σταματούν τις εμπορικές τους δραστηριότητες στη Βρετανία λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με το Brexit», αναφέρει ο Σκμιντ. Σύμφωνα με το Reuters, το διμερές εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας κινήθηκε κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο χαμηλότερα σε σύγκριση με τα τέλη του 2019.

«Η απουσία ενδιαφέροντος από την πλευρά της Βρετανίας για το εξωτερικό εμπόριο είναι η λογική επίπτωση του Brexit. Πρόκειται για επιπτώσεις που θα έχουν διάρκεια», επισήμανε στο Reuters ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ, πρόεδρος του ινστιτούτου παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία, οι γερμανικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Βρετανία συρρικνώθηκαν πάνω από 80% το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων περιορίστηκαν στο μισό. Πάντως, οι βρετανικές επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν πληγεί ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με τις γερμανικές λόγω της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνει το εμπόριο. Αυτό συμβαίνει διότι οι βρετανικές επιχειρήσεις ήταν συνηθισμένες στο να έρχονται αντιμέτωπες με διαφορετικά τελωνειακά καθεστώτα ανά τον κόσμο, καθώς αρκετές εξήγαν είδη και προϊόντα σε χώρες εκτός Ε.Ε. εδώ και πολλές δεκαετίες. Αρκετές μικρές επιχειρήσεις στη Βρετανία, ωστόσο, που έκαναν εξαγωγές μόνο σε χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή και να συμμορφωθούν με τους νέους τελωνειακούς ελέγχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή