Η παραμονή Πάουελ στη Fed είναι η ασφαλέστερη επιλογή

Η παραμονή Πάουελ στη Fed είναι η ασφαλέστερη επιλογή

Θα προσέφερε μια αίσθηση σταθερότητας, ενόσω προετοιμάζεται η απόσυρση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πιθανή ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στο πηδάλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα παράσχει μια αίσθηση σταθερότητας, ενόσω προετοιμάζεται να αποσύρει τα μέτρα επείγουσας στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με αφορμή την πανδημία. Τα σχετικά αναφέρουν επενδυτές, αν και ορισμένοι εξ αυτών επικρίνουν τον πρόεδρο της τράπεζας διότι έχει διοχετεύσει υπερβολική ρευστότητα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η Γουόλ Στριτ, πάντως, ως επί το πλείστον αναμένει ότι ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος διορίστηκε στην προεδρία της Fed από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το 2017, θα ανανεώσει τη θητεία του για ακόμα τέσσερα χρόνια. Και την απόφαση θα τη λάβει ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η τρέχουσα θητεία του έως τον Φεβρουάριο του 2022 έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Ο δείκτης S&Ρ 500 από την τοποθέτησή του στο πηδάλιο της τράπεζας στις 5 Φεβρουαρίου 2018 έχει εξασφαλίσει κέρδη της τάξεως του 71%. Επίσης έχει σημειώσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, βοηθούμενος εν μέρει από τα επείγοντα μέτρα στήριξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ώστε να αντεπεξέλθουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συζητήσεις σχετικά με την επιλογή προέδρου της Fed, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Ωστόσο, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δεν σχολίασε το χρονοδιάγραμμα του προέδρου Μπάιντεν για τη λήψη της σχετικής απόφασης. «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το έργο του και τη γενικότερη ικανότητά του να συνδιαλέγεται με τις αγορές», επισημαίνει ο Αντερς Πέρσσον, διευθυντής επενδύσεων παγίων εισοδημάτων στον οίκο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Nuveen. Προσέθεσε ακόμα ότι εάν επιλέξει τον Τζερόμ Πάουελ ο Τζο Μπάιντεν θα ευνοηθεί και ο ίδιος, χάρη έως ένα βαθμό στο ότι ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ απολαύει της εμπιστοσύνης των επενδυτών – πώς αλλιώς, άλλωστε, ειδικά εάν υπηρετήσει την τράπεζα υπό δύο διαδοχικούς προέδρους; «Οσο περισσότερη σαφήνεια και σταθερότητα εξασφαλίσουμε τόσο καλύτερα θα είναι για τις αγορές», τόνισε ο κ. Πέρσον. Κι ενώ η ηγεσία της Fed συνιστά πάντοτε ένα καίριο ζήτημα για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η απόφαση του Τζο Μπάιντεν καθίσταται ακόμα σημαντικότερη. Ο λόγος είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει υπαινιχθεί πως θα ξεκινήσει να αποσύρει τις αγορές ομολόγων των 120 εκατ. δολαρίων τον μήνα έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η τράπεζα παρακολουθεί την ιστορική άνοδο του πληθωρισμού, ενώ το παγκόσμιο σύστημα της προμηθευτικής αλυσίδας δέχθηκε πλήγματα από την πανδημία. Τέλος, ο Τζακ Τζανασίεβιτς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Natixis Investment Managers Solutions, παρατηρεί πως οι αβέβαιες οικονομικές επιπτώσεις από τη μετάλλαξη «Δέλτα» θα διευκολύνουν την απόφαση Μπάιντεν στο να ανανεώσει τη θητεία του νυν επικεφαλής της Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή