Ψηφιακή κόπωση δηλώνει ότι βιώνει το 47% των καταναλωτών

Ψηφιακή κόπωση δηλώνει ότι βιώνει το 47% των καταναλωτών

Ανησυχία για το πώς το Διαδίκτυο επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκφράζεται σε έρευνα της Ernst & Young

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκρηξη της χρήσης του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε η αυξημένη ανάγκη για ψηφιακές υπηρεσίες από το σπίτι. Με ορισμένες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις τα νοικοκυριά υιοθέτησαν μια σειρά υπηρεσιών για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των επιμέρους εγκλεισμών και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα της Ernst & Young (EY) με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το ψηφιακό σπίτι». Οι βιντεοκλήσεις βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης και ο ρυθμός υιοθέτησής τους έχει αυξηθεί κατά 25%, κατά 20% οι ιντερνετικές υπηρεσίες υγείας και κατά 18% η τηλεκπαίδευση. Ταυτόχρονα, σε όλες τις αγορές το 44% των πολιτών δηλώνει ότι οι ανάγκες για σύνδεση στο Διαδίκτυο έχουν ενισχυθεί. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη συνοδεύεται και από εντονότερες ανησυχίες για το πώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής, ασκώντας πιέσεις στους παρόχους να ακολουθήσουν μια νέα προσέγγιση. Σύμφωνα με την EY, το 41% των πολιτών ανησυχεί περισσότερο σήμερα για τον αντίκτυπο του Διαδικτύου στην ποιότητα ζωής, σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Επιπλέον, το 39% είναι πολύ προσεκτικό στη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά, η ηλικιακή ομάδα 18-34 ανησυχεί περισσότερο για τη δημοσιοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (43%) απ’ ό,τι τα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω (36%).

Επιπροσθέτως, πολλοί πολίτες βιώνουν σήμερα ψηφιακή κόπωση, σύμφωνα με την έρευνα. Το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αναζητεί χρόνο αποσύνδεσης από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τις λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές. Συν τοις άλλοις, ένα 25% τονίζει πως θέλει να περιορίσει τις ώρες που δαπανά στις πλατφόρμες με ροή περιεχομένου. Παράλληλα, μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα της ΕΥ, το 43% πιστεύει ότι υπάρχουν σήμερα υπερβολικά πολλά πακέτα συνδεσιμότητας και περιεχομένου. Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) ανησυχεί πολύ για το επιβλαβές ή ακατάλληλο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, ενώ σχεδόν τα μισά νοικοκυριά (49%) υποστηρίζουν ότι απαιτείται πιο αυστηρός έλεγχος και ρύθμιση του Διαδικτύου. Το 35% είναι, επίσης, επιφυλακτικό σχετικά με τη χρήση δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, χωρίς να δίνει βάρος στις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις με αφορμή την πανδημία οι άνθρωποι θέλησαν να αυξήσουν τις συναφείς με τη σύνδεση στο Ιντερνετ δαπάνες. Το 25% θεωρεί πως η πανδημία κατέστησε τώρα πιο δελεαστική την αναβάθμιση σε δίκτυο 5ης γενιάς, ενώ το 20% δηλώνει πλέον πιο πρόθυμο να πληρώσει παραπάνω χρήματα για να έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο ιδιαίτερα υψηλής ευκρίνειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή