Στα 2,116 δισ. ευρώ το deal ΔΕΔΔΗΕ – Macquarie

Στα 2,116 δισ. ευρώ το deal ΔΕΔΔΗΕ – Macquarie

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Macquarie καταλήγει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Το τίμημα ανήλθε στο ποσό των 2,116 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, από αυτά, τα 804 εκατ. αντιστοιχούν στο χρέος του ΔΕΔΔΗΕ που αναλαμβάνει ο νέος μέτοχος (Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group) και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. είναι τα μετρητά που θα εισπράξει η ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ υποβλήθηκαν τέσσερις δεσμευτικές προσφορές: από CVC Capital Partners, KKR, Macquarie και First Sentier Investors. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν 50-50 για επενδύσεις και για μείωση του χρέους της επιχείρησης, το οποίο στο πρώτο τρίμηνο του έτους άγγιζε τα 3,2 δισ. ευρώ.

«Αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας» τόνισε σχετικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και συμπλήρωσε: «Το προσφερόμενο τίμημα, προσθέτει, καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς».

Κ. Χατζηδάκης: «Νιώθω σήμερα δικαιωμένος»

«Πολύ σπουδαίο νέο» χαρακτήρισε την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ο υπουργός Εργασίας -και πρώην Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει: «Είναι πολύ σπουδαίο νέο αυτό που έγινε σήμερα με τον ΔΕΔΔΗΕ! Ένας μεγάλος επενδυτής, το Macquarie Group, που ξεκίνησε από την Αυστραλία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έδωσε 2,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ΧΩΡΙΣ το management!

Όταν ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτήν την προσπάθεια, η οποία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά από πέρσι το καλοκαίρι, δέχθηκα τις γνωστές επιθέσεις που δέχομαι εδώ και χρόνια στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα: “νεοφιλελεύθερος, αυτός που τα ξεπουλάει όλα κτλ”.

Αυτοί που αγνοούν τη διεθνή πραγματικότητα δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία που έχει για τη ρευστότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και για την ίδια τους τη νοοτροπία η συμμετοχή μεγάλων και αξιόπιστων επενδυτών, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Νιώθω σήμερα δικαιωμένος για αυτή την προσπάθεια. Και θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και ιδιαίτερα στον Γιώργο Στάσση, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και τον Τάσο Μάνο, διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα»

«Η κυβέρνηση και τα στελέχη της πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ σε Αυστραλιανή εταιρεία» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Όταν σε λίγο τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί τα ασημικά για να μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, τότε να δούμε ποιος θα πανηγυρίζει και ποιος θα κλαίει», σχολιάζει, τονίζοντας ότι «η ιδιωτικοποίηση δικτύων και υποδομών που έχουν φτιαχτεί από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και αποτελούν περιουσία του λαού μας, στη πραγματικότητα, και με όρους αγοράς, δεν μπορούν να αποτιμηθούν».

«Η αξία τους είναι ανεκτίμητη και για τα νοικοκυριά αλλά και για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Όλες οι προηγμένες χώρες σε συνθήκες ενεργειακής μετάβασης και κρίσης ακρίβειας ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο σε δίκτυα και υποδομές» προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «ακολουθεί το μοντέλο τριτοκοσμικών κρατών και τα ξεπουλά όλα».

«Μόνο που οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών θα αρχίσουν πολύ σύντομα να γίνονται εμφανείς στο πορτοφόλι κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» προειδοποιεί και καταλήγει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, φτωχοποιεί την κοινωνία, κυβερνά για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων. Σύντομα θα πάρει το λογαριασμό  που της αξίζει από την ελληνική κοινωνία».

Γ. Βαρουφάκης: «Αντιμέτωποι με το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη»

Την αντίθεσή του στην «ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» εκφράζει με ανάρτησή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ειδικότερα αναφέρει: «Την ίδια ώρα που την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ την νιώθουν στο πετσί τους οι πολίτες, αντιμέτωποι με το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, η «Μητσοτάκης ΑΕ» επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση. Βρήκαν παπά και θάβουνε πεντ’ έξι…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή