Η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά στην Ευρώπη

Η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά στην Ευρώπη

Κέρδη για τους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και κοινής ωφελείας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων, πρώτη φορά σε πέντε ημέρες, βοηθούμενες από τους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και ομίλων κοινής ωφελείας. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η ρωμαλέα ανάκαμψη θα αντισταθμίσει τους κινδύνους από μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,29%, αφότου την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει σε ναδίρ τριών εβδομάδων. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν άνοδο της τάξεως του 0,60% και 0,10% αντιστοίχως. Θετική επίδοση είχαν και οι τιμές των μετοχών των ενεργειακών ομίλων χάρη στο παρατεταμένο ράλι που εκδηλώθηκε στην αγορά πετρελαίου, με τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ έξι εβδομάδων.

Στην αμερικανική αγορά, το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 0,9% στα 70,33 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ χθες ως προς το δολάριο δεν έδειξε αξιόλογη μεταβολή και παρέμεινε στο 1,1807 δολάριο. Συνολικά μιλώντας, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές παρατηρήθηκαν πιέσεις ύστερα από πολύμηνη άνοδο εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, την επιβολή αυστηρών περιορισμών λόγω κορωνοϊού στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την εκστρατεία των κινεζικών αρχών για να περιορίσουν την ισχύ μεγάλων ομίλων και την ολοένα και πιο γενικευμένη άποψη πως οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν σύντομα να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με 0,56%, με 0,59% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,20% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,93% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,39% στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ. Στη Γηραιά Ηπειρο οι δείκτες των κλάδων που επηρεάζονται από την οικονομία, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, οι κατασκευές και τα υλικά είχαν χθες άνοδο από 0,9% έως 2,8% και η κοινή ωφέλεια κατά 1,6%.

Κι ενώ οι προαναφερθείσες ανησυχίες παρατηρούνται και στους κόλπους των ευρωπαϊκών αγορών, οι επενδυτές αισθάνονται ανακουφισμένοι μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2021 και μετά. Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει ταχύτερα από όσο αναμενόταν. Οπως παρατηρεί, εν κατακλείδι, ο αναλυτής της IG, Τζόσουα Μαχόνι, «αν και συνήθως θέτει τον τόνο η αμερικανική αγορά, υπάρχει η αίσθηση ότι στην Ευρώπη ο βηματισμός έχει επιταχυνθεί χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή