Κινητή τηλεφωνία: Μειώνονται οι χρεώσεις μετά την αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους

Κινητή τηλεφωνία: Μειώνονται οι χρεώσεις μετά την αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους

Καταργείται για τους νέους έως 29 ετών και μειώνεται στο 10% για όλους τους υπόλοιπους συνδρομητές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να φέρει η αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους κινητής από την 1η Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το ειδικό τέλος κινητής και δεδομένων από τον νέο χρόνο καταργείται για τους νέους έως 29 ετών και μειώνεται στο 10% για όλους τους υπόλοιπους συνδρομητές. Το ειδικό τέλος αποτελεί στρέβλωση, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου τηλεπικοινωνιών, επειδή, εκτός από φορολογική επιβάρυνση που δεν εντοπίζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επί αυτού όπως και επί της χρέωσης της κατανάλωσης προστίθεται ο ΦΠΑ 24%. Συνεπώς προκύπτει μια μεγάλη έμμεση φορολογική επιβάρυνση που «φουσκώνει» τον τελικό λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας.

Το τέλος κινητής, που υπολογίζεται προ του ΦΠΑ 24%, διαμορφώνεται για χρεώσεις έως 50 ευρώ σε 12%, από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ σε 15%, από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ σε 18% και από 150 ευρώ και άνω σε 20%. Στο ποσό, που προκύπτει μετά την επιβολή του ειδικού τέλους κινητής, προστίθεται ο ΦΠΑ 24%, με αποτέλεσμα η έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα να κυμαίνεται από 37,8% έως 47,6% και να είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπολογίζεται ότι σε κάθε ευρώ κατανάλωσης αντιστοιχεί έμμεση επιβάρυνση 0,37 ευρώ.

«Η διάθεση δημοσιονομικού χώρου για την κατάργηση για νέους έως 29 ετών και τη μείωση του ειδικού τέλους για τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες συνδρομητών φανερώνει τη σημασία των τηλεπικοινωνιών για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ψηφιοποίησης. Το ειδικό τέλος αποτελεί αντικίνητρο για την αύξηση της χρήσης, ενώ η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται και κατά μία ακόμη μονάδα επειδή ο ΦΠΑ επιβάλλεται στο ποσό που προκύπτει μετά τον υπολογισμό του ειδικού τέλους», αναφέρει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος.

Σήμερα, για χρέωση 25 ευρώ –ισοδυναμεί με τα πάγια μηνιαία τέλη και τα τέλη χρήσης– το τέλος διαμορφώνεται σε 12%, δηλαδή σε 3 ευρώ. Εάν στα 28 ευρώ προστεθεί ο ΦΠΑ 24%, το ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής διαμορφώνεται σε 34,72 ευρώ. Από το 2022, οι συνδρομητές ηλικίας έως 29 χρόνων για χρέωση 25 ευρώ θα πληρώνουν συνολικά 31 ευρώ, δηλαδή ο λογαριασμός θα μειωθεί κατά 3,72 ευρώ ή κατά 11% λόγω της κατάργησης του ειδικού τέλους. Σημαντική είναι η εξοικονόμηση και για τις υπόλοιπες (ηλικιακές) κατηγορίες χρηστών, για τις οποίες το ειδικό τέλος μειώνεται στο 10%. Για παράδειγμα, σε χρέωση (χωρίς ΦΠΑ) ύψους 50 ευρώ θα αντιστοιχεί τέλος 10% (από 15% σήμερα), δηλαδή 5 ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή, θα ανέρχεται σε 68,2 ευρώ από 71,3 ευρώ (-4,3%) σήμερα.

Για τον προπληρωμένο χρόνο ομιλίας κινητής, η αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους, που ανέρχεται σε 12%, αφορά μόνο τα προγράμματα καρτοκινητής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή