Η Ε.Ε. ενέκρινε τα μέτρα για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή

Η Ε.Ε. ενέκρινε τα μέτρα για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή

Η ΔΕΗ εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή της για την οριστική επίλυση της υπόθεσης «λιγνίτες» που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια εξέφρασε η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της. Η απόφαση της Κομισιόν δεν δημιουργεί εκπλήξεις για το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας, σημειώνει η ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αναμένεται «η αποσαφήνιση των λεπτομερειών της για την υλοποίησή της μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης». 

Η ΔΕΗ επισημαίνει τη θετική διάσταση της συμφωνίας που αφορά τη σύνδεση των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων με τις τιμές που θα διαμορφώνονται από την αγορά και τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε με απόφασή της στις 10 Σεπτεμβρίου την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, υπόθεση που «σέρνεται» από το 2008. Η ισχύς των προτεινόμενων μέτρων, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, θα λήξει όταν οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες παύσουν να λειτουργούν εμπορικά, κάτι που αναμένεται επί του παρόντος έως το 2023 ή, το αργότερο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα ορίζουν ότι:

1. Η ΔΕΗ θα πωλεί ανά τρίμηνο προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας στα οργανωμένα χρηματιστήρια: το ευρωπαϊκό ενεργειακό χρηματιστήριο (ΕΕΧ) και/ή το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας (HEnEx). Ως εκ τούτου, οι αγοραστές θα προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του εν λόγω τριμήνου.

2. Η ΔΕΗ θα αποκτήσει καθαρή θέση πωλητή στο EEX και/ή στο HEnEx, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις των εν λόγω προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιεί θα πρέπει να υπερβαίνουν τις αγορές της κατά συγκεκριμένο όγκο.

3. Οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων και των παραδόσεων θα παράσχουν στους ανταγωνιστές της τη δυνατότητα να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή