Ενέργεια: Ράλι τιμών απειλεί την Ευρώπη

Ενέργεια: Ράλι τιμών απειλεί την Ευρώπη

Σε χαμηλά δεκαετίας τα αποθέματα σε φυσικό αέριο, νέο ρεκόρ για τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη Γηραιά Ηπειρο εξαιτίας της ανόδου στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι δεν προετοιμάζεται επαρκώς ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στη δριμύτητα του χειμώνα. Από την έναρξη της περιόδου, που η θέρμανση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων θα είναι απαραίτητη, μας χωρίζει σχεδόν ένας μήνας, αλλά η Ευρώπη δεν διαθέτει στις αποθήκες της επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου, ούτε και σπεύδει να καλύψει τάχιστα το κενό αυτό. Από μέρους του ο Iμος Χοχστάιν, απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και αρμόδιος ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε ότι τον προβληματίζει το θέμα των προμηθειών ενόψει χειμώνα.

Η ζήτηση για ενέργεια ανακάμπτει σε όλο τον κόσμο, ενόσω οι οικονομίες επανεκκινούν μετά το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού και οι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία και στο γραφείο τους. Στη Γηραιά Ηπειρο, σημειωτέον, τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι ήδη στα χαμηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια για τη δεδομένη περίοδο του έτους, όπερ σημαίνει ότι το κόστος του ηλεκτρικού ανεβαίνει. Το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για την ενέργεια στην Ευρώπη είναι απλώς μια ένδειξη του τι πρόκειται να ακολουθήσει στην αγορά εμπορευμάτων, όπως αναφέρει σε έκθεση η Goldman Sachs. «Η δυναμική της τιμολόγησης των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας μας δίνει μια ιδέα για το τι επίκειται και σε άλλες αγορές εμπορευμάτων, όταν η διόγκωση των ελλειμμάτων και η εξάντληση των αποθεμάτων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εντονότατη αστάθεια τιμών», παρατηρούν αναλυτές της Goldman. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ευρώπη καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ενισχύσει τις προμήθειές της, ενώ η ροή φυσικού αερίου από τη δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια, τη Νορβηγία, επί του παρόντος είναι περιορισμένη λόγω εργασιών συντήρησης.

Η δε κορυφαία εξαγωγική δύναμη Ρωσία δηλώνει την παρουσία της, «εξερχόμενη από μια περίοδο με παρατεταμένα και ανεξήγητα χαμηλά επίπεδα τροφοδοσίας», όπως υπογράμμισε ο Ιμος Χοχστάιν. Παράλληλα, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, οι πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν περισσότερο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη επίσκεψή του στη Βαρσοβία, τόνισε τα εξής: «Με ανησυχεί το γεγονός ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε εγκαίρως πως, εάν αποδειχθεί δριμύς ο χειμώνας, εμείς δεν θα έχουμε επαρκή καύσιμα».

Οι τιμές αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στην προθεσμιακή αγορά της Ολλανδίας έχουν ξεπεράσει τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, όπερ μεταφράζεται σε άνοδο 4,6%, αγγίζοντας νέα πρωτοφανή επίπεδα. Στη Βρετανία οι τιμές στην προθεσμιακή αγορά για συμβόλαια Οκτωβρίου έχουν ενισχυθεί έως και κατά 4,3%, στις 151,79 πένες η θερμική μονάδα. Οπως γίνεται αντιληπτό, το ράλι τιμών κινητοποιεί και το ράλι στην ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, αναφέρεται ενδεικτικά ότι στη Γερμανία τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας του 2022, που αποτελούν τιμές αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύθηκαν στο ρεκόρ των 99,25 ευρώ η μεγαβατώρα και στα 102,75 ευρώ τα αντίστοιχα στη Γαλλία, σημειώνοντας νέα ρεκόρ.

Ο Nord Stream 2

Συν τοις άλλοις, πονοκέφαλο δημιουργεί και το ζήτημα της έγκαιρης λειτουργίας του πολυαναμενόμενου αγωγού Nord Stream 2 από τη Ρωσία. Κι αυτό διότι η αρμόδια Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δήλωσε χθες ότι απαιτούνται τέσσερις μήνες για να ολοκληρώσει από μέρους της τη διαδικασία πιστοποίησης του έργου. Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ευρώπη οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ανάλογα με τα αντίστοιχα στη Νοτιοανατολική Ασία, καθιστώντας τη ελκυστικό προορισμό για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες η περίοδος των τυφώνων ακόμα δεν έχει λήξει, επιτείνοντας τους φόβους για τις δυνατότητες της χώρας να κάνει εξαγωγές του εν λόγω προϊόντος. Η τροπική θύελλα «Νίκολας» που ξέσπασε στον νότιο κόλπο του Μεξικού δημιουργεί δυνητικά προβλήματα στην ομαλή ροή παραγωγής του. «Τόσο οι παραγωγοί στη Βόρεια Αμερική συνολικά όσο και οι διαπραγματευτές φυσικού αερίου καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να συγκεντρώσουν όσο μεγαλύτερο όγκο προϊόντος είναι δυνατόν, ώστε να αντεπεξέλθουν σε έναν βαρύ χειμώνα», παρατηρεί εν κατακλείδι ο Ογκάν Κοζ, γενικός διευθυντής και επικεφαλής σε διεθνή κλίμακα για το φυσικό αέριο στην Accenture. «Ακόμα κι αν επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο ενός δριμύτατου χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το πιθανότερο είναι πως οι τιμές για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξηθούν σημαντικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή