Φρένο στην ανάκαμψη βάζουν οι ελλείψεις πρώτων υλών

Φρένο στην ανάκαμψη βάζουν οι ελλείψεις πρώτων υλών

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα πλήττουν κάθε δραστηριότητα, από τις μπουλντόζες έως το μπέρμπον

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού και προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και ελλείψεις σε όλο τον κόσμο, το να αγοράσει κανείς εξαρτήματα για μια γραμμή παραγωγής ήταν τόσο εύκολο όσο το πάτημα ενός κουμπιού. Επιπλέον χρειαζόταν να περιμένει και λίγες ημέρες ή ίσως και μερικές εβδομάδες για την παραλαβή. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει. Σήμερα το συνηθισμένο είναι να υπάρχει ανεπάρκεια σε μέταλλα, πλαστικό, ξύλο, ακόμα και σε γυάλινες φιάλες οινοπνευματωδών ποτών. Η επιχειρηματίας Λορίν Ρας, η οποία κατασκευάζει σκηνές, έχει στοίβες με προϊόντα που δεν μπορεί να τα εξαγάγει, διότι δεν βρίσκεται το σωστό αλουμίνιο για τον σκελετό τους, ούτε το κατάλληλο φερμουάρ. Πέραν της ανεπάρκειας υλικών εμφανίζονται και μεγάλες αυξήσεις τιμών, οι οποίες με τη σειρά τους επαναφέρουν τις ανησυχίες για ένα κύμα πληθωρισμού με διάρκεια. Εξάλλου παρατηρείται κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με το πώς θα υπολογισθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στις τιμές. Ορισμένοι είναι περισσότεροι πεπεισμένοι από άλλους ότι οι πιέσεις των τιμών θα υποχωρήσουν αφότου επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η δημόσια συζήτηση θα μπορούσε να επηρεάσει και το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να ανακόψει τον ρυθμό αγορών τίτλων, οι οποίες εγκαινιάστηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και το πόσο σύντομα θα προβεί σε αύξηση επιτοκίων από τα σχεδόν μηδενικά τους επίπεδα σήμερα. Η Λορίν Ρας και άλλοι παραγωγοί της τοπικής μεταποιητικής βιομηχανίας αποτελούν μέρος ενός φόρουμ ευρέος βεληνεκούς, το οποίο μαζί με τον πρόεδρο της Fed του Ρίτσμοντ, Τομ Μπάρκιν, εστίασαν στις προκλήσεις για την ανάκαμψη των ΗΠΑ εξαιτίας των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας – τα οποία δεν επιλύονται τόσο σύντομα όσο τα στελέχη της τράπεζας είχαν προβλέψει. Οι ελλείψεις πλήττουν κάθε δραστηριότητα από τις μπουλντόζες έως το μπέρμπον. Η κατασκευάστρια βαρέος εξοπλισμού της Caterpillar είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο ότι τα κέρδη της θα δέχονταν πλήγμα το τρέχον τρίμηνο εν μέρει διότι αυξάνονται οι τιμές στα δυσεύρετα εξαρτήματα που χρειάζεται. Επιπλέον, η επιχείρηση δήλωσε ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει προμήθειες από εναλλακτικές πηγές, ώστε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε πλαστική ρητίνη και ημιαγωγούς. Αλλα προβλήματα που ανακύπτουν έχουν να κάνουν με τα πλήγματα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ από τους τυφώνες. Τέλος, ορισμένοι κλάδοι σπεύδουν να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι εταιρείες των ημιαγωγών, οι οποίες δέχονται ισχυρές πιέσεις να εκπληρώσουν τη διογκούμενη ζήτηση για τα προϊόντα τους, που είναι απολύτως αναγκαία στην αυτοκινητοβιομηχανία και στα ηλεκτρονικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή