Το υπερταμείο αποτιμά τα κρατικά ακίνητα

Το υπερταμείο αποτιμά τα κρατικά ακίνητα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακίνητων που διαθέτουν οι κρατικές εταιρείες πρόκειται να προχωρήσει το υπερταμείο, όπως έκανε γνωστό χθες ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, στην ημερίδα που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ με τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη: Ο ρόλος των δημοσίων επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνση προς το μέλλον». Η διαδικασία της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας των θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το νέο στρατηγικό σχέδιό της για την περίοδο 2022-2024, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί μέσα στον χειμώνα.

«Το στρατηγικό μας σχέδιο, εφόσον εγκριθεί, θα είναι ιδιαίτερα επιθετικό. Υιοθετώντας μία ομιλική πολιτική, μέσω μιας συμφωνίας-πλαισίου, θα προχωρήσουμε, τον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο, στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων όλων των επιχειρήσεων, όπως της ΕΤΑΔ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, και του ΤΑΙΠΕΔ. Ενα πολύ καλό ακίνητο δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με καταπατήσεις και άλλου είδους προβλήματα», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Αναφερθείς στη διαδικασία εκτίμησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας σημείωσε ότι αποτελείται από τρία επίπεδα. «Αρχικά θα πρέπει, πραγματικά, να ξέρουμε τι έχουμε. Δεύτερον, είναι απαραίτητη η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, εγχείρημα που είναι δύσκολο. Το τρίτο σκέλος της μέτρησης αφορά την επίδραση της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, ευρύτερα, στην κοινωνία», τόνισε. Ο κ. Βέττας σημείωσε πως σε χώρες που έχουν ομοειδή χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, η αξία της δημόσιας περιουσίας, εξαιρουμένων περιουσιακών στοιχείων με μεγάλη δυσκολία αποτίμησης, όπως οι δασικές εκτάσεις, τοποθετείται, κατά μέσον όρο, στο 220% του ΑΕΠ.

Στην ίδια ημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης ανέφερε πως ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού –η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2024– θα προσελκύσει προσφορές των οποίων το ύψος θα είναι ρεκόρ. Εκτίμησε ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου θα προσελκύσει προσφορές πολύ υψηλότερες, συγκριτικά και με αυτή (2,11 δισ. ευρώ) που υποβλήθηκε από το fund McQuarie – για τη διάθεση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ. Οσον αφορά το οικονομικό κλείσιμο των συναλλαγών για την Εγνατία Οδό και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως ανέφερε ο κ. Πολίτης, αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο 2022, καθώς απαιτείται να ολοκληρωθεί σειρά εκκρεμοτήτων.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης αποκάλυψε, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της «Κ» της Κυριακής, ότι η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, που συγκροτήθηκε με στόχο την επιτάχυνση των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων και την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), θα αναλάβει έργα προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ. 

Σε αυτά ανήκουν η ωρίμανση της αξιοποίησης της έκτασης όπου βρίσκεται σήμερα το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης, σημαντικά κτιριακά έργα – Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το νέο κυβερνητικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Πυρκάλ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή