Συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ μείωσης των εκπομπών μεθανίου

Συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ μείωσης των εκπομπών μεθανίου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν για την περικοπή των εκπομπών του αερίου του μεθανίου, το οποίο επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και μάλιστα κατά σχεδόν ένα τρίτο έως το 2030. Παράλληλα ασκούν πιέσεις και σε άλλες μεγάλες οικονομίες για να τις ακολουθήσουν, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Εν τω μεταξύ, η αμερικανο-ευρωπαϊκή συμφωνία συνάπτεται ενόσω οι δύο εταίροι προσπαθούν να κινητοποιήσουν και άλλους ενόψει της παγκόσμιας συνόδου για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. Επίσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους κλάδους της ενέργειας, της γεωργίας και της διαχείρισης αποβλήτων, που ευθύνονται για τον μεγαλύτερο όγκο των εκπομπών μεθανίου. Το εν λόγω αέριο, το δεύτερο πιο ενοχοποιημένο για την κλιματική αλλαγή μετά το διοξείδιο του άνθρακα, τίθεται υπό λεπτομερή εξέταση. Και αυτό διότι οι παγκόσμιες κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως έχει οριστεί ως στόχος από τη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα. Αποπειρώμενες να κινητοποιήσουν τον κόσμο για να δράσει, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εντός της εβδομάδας θα προχωρήσουν σε από κοινού δέσμευση, αποσκοπώντας στο να μειώσουν τις ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου τουλάχιστον κατά 30% έως το 2030 εν συγκρίσει με τα επίπεδα του 2020, σύμφωνα με το σχετικό προσχέδιο.

«Η βραχεία διάρκεια ζωής του μεθανίου στην ατμόσφαιρα σημαίνει ότι η άμεση ανάληψη δράσης τώρα μπορεί γρήγορα να περιορίσει τα επίπεδα υπερθέρμανσης», αναφέρεται στο προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters. Σε ξεχωριστό έγγραφο καταχωρίζονται περισσότερες από 24 χώρες, τις οποίες στοχεύουν να προσεγγίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη για να τις συνδράμουν στην προσπάθεια. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι μεγάλοι ρυπαντές, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, καθώς και άλλες όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική. «Η δέσμευση για τη μείωση του μεθανίου αποτυπώνει κάτι πολύ ενθαρρυντικό, δείχνοντας πως ο κόσμος εντέλει αφυπνίζεται και αντιλαμβάνεται ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να ελεγχθεί η ρύπανση του μεθανίου», υπογραμμίζει η Σάρα Σμιθ, διευθύντρια του προγράμματος για τους υπερρυπαντές στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ομάδα Κρούσης Καθαρού Αέρα».

Ενδέχεται η συμφωνία Ε.Ε. και ΗΠΑ να δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο Παρασκευή στο πλαίσιο συνάντησης των μεγάλων ρυπαντών, που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν αρωγούς ενόψει της συνόδου της Γλασκώβης COP26. Οι παγκόσμιοι ηγέτες δέχονται πιέσεις από την επιστημονική κοινότητα, τα περιβαλλοντικά κινήματα και την κοινή γνώμη, η οποία ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιείται και ζητεί στο πλαίσιο της Γλασκώβης δεσμεύσεις από μέρους τους για ανάληψη πιο μεγαλόπνοης δράσης, ώστε να χαλιναγωγηθεί η κλιματική αλλαγή.

Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, πως το μεθάνιο έχει μεγαλύτερη δυνατότητα από το διοξείδιο του άνθρακα να παγιδεύει τη θερμότητα, αλλά τη διασπά ταχύτερα στην ατμόσφαιρα – οπότε, όπως ανέφερε τον Αύγουστο σε έκθεσή του το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Κλιματικής Αλλαγής, «η δραστική, ταχεία και βιώσιμη μείωση των εκπομπών του αερίου του μεθανίου σε συνδυασμό με την περικοπή των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την κλιματική αλλαγή». Τέλος, ειδήμονες επισημαίνουν ότι ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων έχει τις περισσότερες δυνατότητες να περιστείλει τις εκπομπές μεθανίου αυτήν τη δεκαετία, επισκευάζοντας διαρροές σε αγωγούς ή σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ πολλές από αυτές τις επεμβάσεις δεν είναι κοστοβόρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή