Με πτώση έκλεισαν οι αγορές της Ευρώπης

Με πτώση έκλεισαν οι αγορές της Ευρώπης

Δραστική υποχώρηση του δείκτη των ομίλων κοινής ωφελείας μετά την απόφαση της Μαδρίτης για πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση παρατηρήθηκε χθες στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διότι οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την απόφαση της Μαδρίτης να θέσει ανώτατο όριο στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές των μετοχών των ομίλων κοινής ωφελείας, ως συνέπεια, υποχώρησαν, ενώ στον κλάδο των ειδών πολυτελείας επίσης σημειώθηκε αποδυνάμωση λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Οπως είναι γνωστό, ο εν λόγω κλάδος αποκομίζει μεγάλο μέρος των παγκοσμίων εσόδων του από την Κίνα. Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ είχε εγκρίνει επειγόντως μέτρα για τη μείωση των υψηλότατων τιμολογίων ενέργειας, ανακατευθύνοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε υπερβολικά κέρδη από τους ενεργειακούς ομίλους στους καταναλωτές και εφαρμόζοντας ανώτατο όριο στις τιμές φυσικού αερίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,80%. Ο κλαδικός δείκτης των ομίλων κοινής ωφελείας εξασθένησε δραστικά 2,9%, όταν ο μεγαλύτερος εξ αυτών στην Ευρώπη, ο ιταλικός Enel, είχε απώλειες υψηλότερες του 5%. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης είχε τη μεγαλύτερη κάμψη στην Ευρώπη της τάξεως του 1,65%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,25%, κατά 0,68% ο DAX στη Φρανκφούρτη, κατά 1,04% ο CAC 40 στο Παρίσι και κατά 1,02% ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Τα δεδομένα της Κίνας έδειξαν επιβράδυνση στην εργοστασιακή παραγωγή και στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο. Στην Ευρώπη ο δείκτης λιανεμπορίου υποχώρησε 2,3%, ενώ ειδικά οι μετοχές των ομίλων ειδών πολυτελείας LVMH και Kering υποχώρησαν άνω του 4%.  

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού η άνοδος των τιμών των μετοχών του ενεργειακού τομέα συνέβαλε στη γενικότερη ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών, ενόσω οι επενδυτές αξιολογούσαν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι Dow Jones και S&P 500 κινούνταν ανοδικά 0,65% και 0,72% αντιστοίχως. Ο δείκτης τεχνολογικών ομίλων Nasdaq 100 παρουσίαζε κέρδη πρώτη φορά σε έξι συνεδριάσεις. Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε 3,2% στα 72,70 δολάρια το βαρέλι χάρις στη μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Τέλος, το ευρώ προς το δολάριο δεν είχε αξιόλογη μεταβολή και διαμορφώθηκε στο 1,1805 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή