Η ιατρική στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Η ιατρική στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Επιχειρήσεις που πρωτοπορούν: Η εταιρεία Docandu αναδείχθηκε μεταξύ των νικητών του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, κερδίζοντας το 2ο βραβείο. Μας μιλούν για την ιδέα και τα μελλοντικά τους σχέδια.

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εφαρμογή Docandu, η οποία αναβαθμίζει την έννοια της τηλεϊατρικής, επιτρέποντάς μας να έχουμε πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό μας σε όποια περιοχή του πλανήτη κι αν βρισκόμαστε, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Την Docandu ίδρυσαν τον Μάρτιο του 2017 στο Λονδίνο οι Έλληνες επιστήμονες δρ. Πέτρος Πανδής, διδάκτωρ μηχανικός βιοτεχνολογίας του Imperial College London και σύμβουλος επιχειρήσεων, και ο δρ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, παιδοχειρουργός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με κλινικό και ακαδημαϊκό έργο.

Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα για τη δημιουργία της Docandu;

Η ιδέα της Docandu ξεκίνησε από τον Πέτρο τον Δεκέμβριο του 2016, όταν μετά από προσωπικά του βιώματα, θέλησε να δημιουργήσει μια εφαρμογή, μέσω της οποίας θα μπορούν όσοι ταξιδεύουν ή μένουν στο εξωτερικό να συνδέονται με τους γιατρούς τους και να μοιράζονται το ιατρικό ιστορικό τους στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Παράλληλα, ο Γιάννης, έχοντας βιώσει από κοντά την ελληνική ιατρική πραγματικότητα, είχε εντοπίσει την αξία δημιουργίας μιας σύγχρονης ψηφιακής ιατρικής υπηρεσίας, η οποία θα διευκόλυνε την καθημερινή ιατρική πράξη, αλλά και θα βελτίωνε τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η συνάντηση των δύο ωρίμασε την αρχική ιδέα, η οποία μετουσιώθηκε σε μία «έξυπνη» εφαρμογή και κατ’ επέκταση επιχειρηματική ιδέα, την Docandu.

Ποιες προκλήσεις έπρεπε να αντιμετωπίσετε για να πείσετε τους γιατρούς να συνεργαστούν μαζί σας;

Η συνεργασία με τους Έλληνες ιατρούς ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Μία από τις δυσκολίες που συναντήσαμε είναι ότι (κυρίως) οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ιατροί, δεν είναι γνώστες της τεχνολογίας και εμφανίζουν ιδιαίτερη δυσπιστία σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, έχοντας συνηθίσει να μην βασίζονται σε αυτές. Την ίδια στιγμή οι νεότεροι ιατροί, που έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις σύγχρονες τεχνολογίες, δέχονται συνεχώς πιέσεις για ένταξη σε πλατφόρμες ή χρήση τεχνολογιών για το ιατρείο τους, συχνά με υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα να είναι επίσης επιφυλακτικοί σε κάθε τί νέο που εμφανίζεται.

Από την άλλη, η έννοια της τηλε-ιατρικής στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο αρνητισμό και προκατάληψη και απαιτεί προσπάθεια και χρόνο μέχρι να αποδείξει την αξία της, αλλά και οι ιατροί να την αποδεχτούν ως μία μέθοδο παροχής ιατρικής φροντίδας με σαφείς, φυσικά, ενδείξεις και αντενδείξεις.   

Είναι ασφαλές να βασιζόμαστε στην τεχνητή νοημοσύνη για ιατρικές συμβουλές;

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογές σε όλες σχεδόν τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, μεταξύ αυτών και στην ιατρική. Η τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζεται μεγάλες βάσεις δεδομένων και μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων και διαδικασιών μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τον χρήστη. Από την πλευρά των ιατρών, η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει και βελτιστοποιεί το έργο τους, εφόσον για παράδειγμα ένας ιατρός με τα κατάλληλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτό της Docandu, μπορεί να βλέπει περισσότερους ασθενείς σε λιγότερο χρόνο και να λαμβάνει αποφάσεις ταχύτερα με βάση τις πληροφορίες που εισάγονται από τον χρήστη. Επίσης, η ορθή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να φανεί χρήσιμη στον ιατρό τραβώντας την προσοχή του σε κάποιο εύρημα ή προσφέροντάς του μια σειρά από διαφοροδιαγνωστικά σενάρια, συνδυάζοντας τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής (η εφαρμογή Symptom Checker της Docandu).

Ταυτόχρονα, οι ασθενείς μπορούν με την χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης να καταλάβουν και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους, να λάβουν γρηγορότερη πληροφόρηση και να προχωρήσουν νωρίτερα στη θεραπεία, ώστε να προλάβουν έγκαιρα κάποια πάθηση ή επιπλοκή αυτής (π.χ. η εφαρμογή Diabeat της Docandu). Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης είναι πάρα πολλές και συνεχώς βελτιώνονται. Πάντα, όμως, κομβικό ρόλο παίζει ο ιατρός, ο οποίος αξιολογεί και χρησιμοποιεί ή όχι τις πληροφορίες, κατά την κρίση του.

Πώς επηρέασε η πανδημία τη λειτουργία και την απήχηση της Docandu;

Η πανδημία εκτός από μία τεράστια υγειονομική κρίση παγκόσμιου επιπέδου, αποτέλεσε τροχοπέδη για πολλές επιχειρήσεις μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους και να αναπτύξουν σχέδια δράσης. Αποτέλεσε όμως και μία ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εάν όχι του συνόλου, της πλειονότητας των επιχειρήσεων. Ως πλατφόρμα ψηφιακής υγείας, η Docandu έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, αναπτύσσοντας την πρώτη πλατφόρμα ελέγχου κορωνοϊού στην Ευρώπη, η οποία χρησιμοποιήθηκε, τόσο από την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όσο και από πολλούς άλλους οργανισμούς, επιχειρήσεις και συλλόγους. Επιπλέον, σε διαγωνισμό του Υπουργείου Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, σε σύνολο 250 εταιρειών, η Docandu κατάφερε να είναι μία από τις 16 εταιρείες που επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν. Η συγκυρία συνεπώς αυτή, έδρασε θετικά για την Docandu, η οποία πέτυχε να αναδειχθεί σε μια δύσκολη περίοδο και να γίνει αναγνωρίσιμη στο ευρύτερο κοινό.

Τι σημαίνει για σας η βράβευσή σας από την Εθνική Τράπεζα και πώς σκέφτεστε να επεκτείνετε τις δραστηριότητές σας;

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς ανάδειξης και στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η ανάδειξη της Docandu στην πρώτη τριάδα αποτελεί ισχυρό σύμμαχο για την ανάπτυξη της εταιρείας σε τέσσερις κατευθύνσεις: Αναγνωρισιμότητα – Credibility, Πρόσβαση σε Χρηματοδότηση, Προώθηση-Εξωστρέφεια και ανάδειξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τα σχόλια της επιτροπής και των συνεργατών του προγράμματος NBG Business Seeds, μας βοήθησαν να εξελίξουμε το προϊόν μας, αλλά και το marketing αυτών. Επιπλέον, η ανάδειξή μας προσδίδει στην εταιρεία μας προστιθέμενη αξία κάτω από την «ομπρέλα» μιας ισχυρής τράπεζας, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να κερδίζει πιο εύκολα την εμπιστοσύνη του κόσμου και να διευκολύνει δυνητικές συνεργασίες.

Η ομάδα της Docandu εργάζεται πάνω σε νέα projects, ένα εκ των οποίων είναι και το Derma Care (εφαρμογή δερματολογικού ελέγχου εξ αποστάσεως). Ήδη, η πλατφόρμα έχει δοκιμαστεί σε 100 ασθενείς με διαφορετικά δερματολογικά προβλήματα, με σκοπό να εντοπιστούν ατέλειες και στη συνέχεια να δοθεί στο ευρύτερο κοινό με ασφάλεια. Παράλληλα, η τεχνική ομάδα μας, σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, αναπτύσσει τη νέα mobile εφαρμογή του Diabeat (εφαρμογή για ασθενείς με διαβήτη). Οι νέες αυτές εφαρμογές θα ολοκληρωθούν εντός του 2021 και θα είναι διαθέσιμες σε iOS και Android.

Πέραν του χρηματικού επάθλου, σας βοήθησε να βελτιώσετε το επιχειρηματικό σας πλάνο η συμμετοχή σας στο Διαγωνισμό;

Σίγουρα η βράβευση και το έπαθλο μας βοήθησε στην τεχνολογική ανάπτυξη και επέκταση της πλατφόρμας της Docandu. Σημαντικότερη όμως ήταν η συνεχόμενη έκθεση σε ερωτήσεις και διευκρινίσεις, αλλά και οι συμβουλές από τους συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds. Η κριτική επιτροπή μας ώθησε στην βελτιστοποίηση του επιχειρηματικού μας πλάνου, αλλά και του ίδιου του προϊόντος, ειδικά στον τρόπο παρουσίασης στον τελικό καταναλωτή. Τέλος, η συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό μας έδωσε την δυνατότητα πρόσβασης και γνωριμίας με τα μεγαλύτερα Venture Capitals στην Ελλάδα. Αυτή η επαφή με VCs που εμπιστεύονται το πρόγραμμα NBG Business Seeds, μπορεί να φέρει την Docandu πιο κοντά στην επόμενη χρηματοδότηση που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Docandu, έχοντας ένα αρχικό κεφάλαιο των 180.000 ευρώ κατάφερε να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη και καινοτόμα λύση αυτό-διαχείρισης υγείας για ασθενείς στον τομέα της πρόληψης και της ψηφιακής υγείας. Έχει εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες χρηστών, ενώ έχει συνεργαστεί με κάποιες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, δημόσιους και ακαδημαϊκούς οργανισμούς, αλλά και ΜΚΟ.

 *Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή