Η μηχανική μάθηση στην υπηρεσία των κατασκευαστών

Η μηχανική μάθηση στην υπηρεσία των κατασκευαστών

Επιχειρήσεις που πρωτοπορούν: Η εταιρεία Optistructure αναδείχθηκε μεταξύ των νικητών του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, κερδίζοντας το 1ο βραβείο. Μας μιλούν για την ιδέα και τα μελλοντικά τους σχέδια.

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπηρεσία Optistructure, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, αποσκοπεί στη μείωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους των κτιριακών κατασκευών. Την βασική ομάδα της Optistructure απαρτίζουν οι Χαρά Μητροπούλου, Νικόλαος Καλλιώρας, Σταύρος Χατζιελευθερίου και Νικόλας Φωτήλας.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την OptiStructure και πως επιλέξατε τα μέλη της ομάδας;

Η OptiStructure γεννήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσα από την προσπάθεια να μετασχηματιστούν γνώσεις και δεξιότητες σε πραγματικό προϊόν. Η ιδέα προέκυψε από την υπάρχουσα τεχνογνωσία στη βελτιστοποίηση και τη μηχανική μάθηση, τη διαπίστωση ότι ο κατασκευαστικός κλάδος συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και την εξάντληση πρώτων υλών και το γεγονός ότι σε άλλους κλάδους μηχανικών (αεροναυπηγοί, μηχανολόγοι) η βελτιστοποίηση χρησιμοποιείται σε συστηματική βάση. Ξεκίνησε σαν ιδέα και εξελίχθηκε μετά από κάποια χρόνια δουλειάς και προσθήκης νέων συνεργατών στην αρχική ομάδα. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή νέων μελών είναι, πέραν της τεχνογνωσίας, η όρεξη για δουλειά και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ συνεργατών.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κατασκευαστική βιομηχανία προκειμένου να γίνει πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον;

Σήμερα, ο τομέας των κτιριακών κατασκευών απελευθερώνει σχεδόν το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταναλώνει το 40% της ενέργειας, το 25% του νερού και το 40% των πόρων παγκοσμίως. Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η απερήμωση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η διάβρωση του εδάφους, συνδέονται με την εκτεταμένη χρήση υλικών. Η αύξηση του πληθυσμού και η ραγδαία αύξηση της αγοραστικής δύναμης στις αναδυόμενες οικονομίες και αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται έως το 2050 να διπλασιάσουν τη δομημένη επιφάνεια, αυξάνοντας περαιτέρω την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που σχετίζονται με τις κατασκευές.

Όσον αφορά τις μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με την κατασκευαστική βιομηχανία, αξίζει να σημειώσουμε ότι: Πάνω από το 50% των μηχανικών που εργάζονται στις κατασκευές αναφέρει ένα ή περισσότερα έργα με χαμηλή απόδοση, ενώ το 98% των μεγάλων έργων υπερβαίνει τον προϋπολογισμό. Συγχρόνως, προκειμένου να υποστηριχθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που το 2050 θα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια- με το 70% αυτών να ζει σε πόλεις- θα πρέπει να χτίζονται καθημερινά 13.000 νέα κτίρια.

Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, τι προνόμια εξασφαλίζει η χρήση της OptiStructure στις κατασκευαστικές εταιρείες;

Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, άμεση συνέπεια από την εφαρμογή της υπηρεσίας OptiStructure είναι το σημαντικό οικονομικό όφελος από την μείωση του κατασκευαστικού κόστους. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η χρήση της υπηρεσίας της OptiStructure δεν προσθέτει κάποιο επιπλέον κόστος στις κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς ακόμα και η αμοιβή της αποτελεί ποσοστό της μείωσης κόστους που θα επιτύχει. Επιπροσθέτως, εξασφαλίζει: κατασκευασιμότητα στις λύσεις που προτείνει, δυνατότητα ενσωμάτωσης πρόσθετων απαιτήσεων ασφαλείας, αύξηση παραγωγικότητας και μείωση λαθών μέσω αυτοματοποίησης της στατικής μελέτης, εκμετάλλευση όλων των χαρακτηριστικών της τεχνολογίας Building Information Modeling (ΒΙΜ), καθώς και την ψηφιοποίηση της πληροφορίας που παράγεται κατά των σχεδιασμό κατασκευών.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα έργων που υλοποιήθηκαν με τη συμβολή σας;

Σήμερα, η OptiStructure έχει εκπροσώπηση σε 10 χώρες μέσω ενός δικτύου αντιπροσώπων που συνεχώς ισχυροποιείται. Ενδεικτικά στην Ελλάδα έχουν γίνει 3 POCs μέχρι σήμερα που αφορούν μεταλλικά κτίρια, στο Ντουμπάι έχουν γίνει 2 POCs που αφορούν κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ στην Ινδία εκτός από POCs έχει παραδοθεί και ένα πραγματικό έργο, ο βέλτιστος σχεδιασμός ενός 15-όροφου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η μείωση σε απαιτήσεις δομικών υλικών σε σχέση με την αρχική μελέτη συνεπάγεται σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος, ενώ μόνο το κόστος κατασκευής μειώθηκε κατά € 400.000.

Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας;

Ένας διαγωνισμός πάντα αποτελεί κίνητρο για εμάς. Πόσο μάλλον ένας διαγωνισμός σαν αυτόν της Εθνικής, όπου έχουν διακριθεί ιδέες και εταιρείες με σπουδαία μετέπειτα πορεία, όπως π.χ. η Blueground. Εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόφαση μας διαδραμάτισε και το υψηλό επίπεδο συμβουλευτικής καθοδήγησης, που παρέχει η Εθνική Τράπεζα στις ομάδες οι οποίες συμμετέχουν στο Διαγωνισμό της.

Πώς σχεδιάζετε να αξιοποιήσετε το χρηματικό έπαθλο και τις υπηρεσίες που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα στους νικητές του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας;

Το χρηματικό έπαθλο επενδύθηκε στην εταιρία με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στη βάση μας, την Ελλάδα, αλλά και για την εξάπλωση σε νέες αγορές. Μέσω του Διαγωνισμού, έχουμε κερδίσει τόσο δημοσιότητα όσο και κύρος. Τέλος, παραμένουμε στη διάθεση της Εθνικής Τράπεζας για να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας σε κάποιο έργο, στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα ως επενδυτής.

*Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή