Μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης στην αγορά έξυπνων συσκευών

Μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης στην αγορά έξυπνων συσκευών

Θα εξαπλασιαστεί η αξία της μέσα σε πέντε χρόνια, υπερβαίνοντας τα 178,5 δισ. δολ.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πορεία σταδιακής ανόδου βρίσκεται η παγκόσμια αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών, παρά την πανδημία της COVID-19 και τις οικονομικές πιέσεις που αυτή ασκεί στους καταναλωτές. Η αξία της αγοράς smart home αναμένεται να απογειωθεί την προσεχή πενταετία: για την ακρίβεια εκτιμάται ότι θα εξαπλασιαστεί έως το 2025. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Omdia που επικαλείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, η αγορά smart home υπολογίζεται ότι θα υπερβεί –σε αξία– τα 178,5 δισ. δολ. το 2025, από περίπου 60,8 δισ. δολ. το 2020. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα διευρύνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 24,1% μεταξύ 2020 και 2025.

Εξάπλωση

Ηδη η διείσδυση των έξυπνων οικιακών συσκευών, ανά τον κόσμο, βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Η Omdia εκτιμάει ότι το 2020 περίπου το 19% των νοικοκυριών παγκοσμίως, που είχαν ευρυζωνική σύνδεση, διέθεταν τουλάχιστον μία έξυπνη οικιακή συσκευή. 

Το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν 10%. «Μόλις πριν από δύο χρόνια η αγορά smart home φάνηκε να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της λόγω της πολυπλοκότητας και του κόστους των εν λόγω συσκευών, που αποθάρρυναν την ευρύτερη διείσδυση στην αγορά», αναφέρει σχετικό 
report της Omdia. 

Οπως διαπιστώνουν οι αναλυτές της εταιρείας, η εικόνα αυτή δείχνει να αλλάζει με το άνοιγμα νέων καναλιών διάθεσης των έξυπνων συσκευών και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών διάθεσής τους. 

Σημειώνεται ότι εξαιρετικά δυναμική δείχνει να είναι η αγορά smart home της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας. 

Η αγορά προϊόντων smart home στην Ευρώπη ανερχόταν σε 23 εκατ. συσκευές το πρώτο τρίμηνο του 2021, που συνιστά αύξηση πωλήσεων κατά 25,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT