Ανεβάζει στο 7,5% την ανάπτυξη για φέτος η Εθνική Τράπεζα

Ανεβάζει στο 7,5% την ανάπτυξη για φέτος η Εθνική Τράπεζα

Για το τρίτο τρίμηνο εκτιμάει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 7,5% εκτιμάει πλέον η Εθνική Τράπεζα ότι θα φτάσει ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για 5,7%, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δεύτερου τριμήνου για ανάπτυξη 16,2% από την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι αναλυτές της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας) αισιοδοξούν και για το τρίτο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ είναι πιο συντηρητικοί για το τέταρτο τρίμηνο, στο οποίο βλέπουν να επιτυγχάνεται ρυθμός ανάπτυξης 5,5% (και συρρίκνωση κατά 2,5% σε τριμηνιαία βάση). 

Μάλιστα, για το τέταρτο τρίμηνο υπολόγισαν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα συνεισφέρουν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Ωστόσο επισημαίνουν ότι η επιδημιολογική αβεβαιότητα δεν μπορεί να αρθεί όσο η εμβολιαστική κάλυψη δεν υπερβαίνει αισθητά το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας σε αντιστοιχία με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπου σε ορισμένες χώρες ήδη υπερβαίνει το 80%.

Συνολικά, η ισχυρότερη από το αναμενόμενο άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αναφέρει η ανάλυση της Εθνικής, εκτιμάται ότι θα μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα, ενισχύοντας τα τρέχοντα έσοδα από φόρους συναλλαγών, καθώς και τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου από εκκαθαρίσεις εισοδημάτων του 2021 και του 2022. 

Επισημαίνει ότι τα έσοδα από ΦΠΑ (εκτός καυσίμων) αυξήθηκαν κατά 25,8% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο, ενώ από φόρους κατανάλωσης κατά 6,3% ετησίως το ίδιο τρίμηνο, έναντι μεταβολών -1,6% και -12,5% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο. Οι επιδόσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω τον Ιούλιο, όπως σημειώνεται (+14,9% και +0,8% για τα έσοδα από ΦΠΑ εκτός καυσίμων και από φόρους κατανάλωσης αντίστοιχα), με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 5,2% του ΑΕΠ στο 7μηνο από 5,3% στο 6μηνο. «Οι ευνοϊκότερες από το αναμενόμενο κυκλικές συνθήκες αποτελούν το υπόβαθρο των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ», υποστηρίζουν.

Οι αναλυτές επισημαίνουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το δεύτερο τρίμηνο κατά 13,2% ετησίως, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, αλλά με δαπάνες που είχαν αναβληθεί κατά την πανδημία, καθώς και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που αυξήθηκαν 12,9% ετησίως, υπερβαίνοντας την αξία των επενδύσεων του δεύτερου τριμήνου του 2019. Επίσης σημειώνουν ότι η επιχειρηματική κερδοφορία, όπως προσεγγίζεται από το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και το μεικτό εισόδημα, το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο υπερέβη αυτήν των αντίστοιχων τριμήνων του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών επιταχύνθηκαν στο 17% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο και ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή