Τροχοπέδη για την ανάπτυξη η έλλειψη υποδομών φύλαξης παιδιών

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη η έλλειψη υποδομών φύλαξης παιδιών

Σύμφωνα με έρευνα, η έλλειψη δομών φροντίδας παιδιών κοστίζει περί τα 57 δισ. δολ. τον χρόνο στις ΗΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζάνετ Γέλεν είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία των ΗΠΑ. Ομως, όπως αποκάλυψε, εάν σήμερα κρατά στα χέρια της τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, το οφείλει στην γκουβερνάντα την οποία είχε προσλάβει πριν από σαράντα χρόνια. 

Σήμερα μελέτες δείχνουν πως η ανυπαρξία επαρκούς συστήματος φροντίδας για τα παιδιά στις ΗΠΑ παρεμποδίζει την ανάπτυξη. Μιλώντας στον οικονομικό ιστότοπο Business Insider, η Τζάνετ Γέλεν επισήμανε πως κάνοντας μια αναδρομή, δεν είναι σίγουρη ότι θα βρισκόταν σήμερα στη θέση αυτή, εάν δεν είχε μια εξαιρετική κυρία να φροντίζει τον γιο της, που γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια. 

Η επισήμανσή της αυτή είναι καίρια, διότι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των ανεπαρκών υποδομών για τη φύλαξη και τη φροντίδα των παιδιών. Οπως αναφέρει το moneyreview.gr, η Τζάνετ Γέλεν ένωσε τη φωνή της με εκείνη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ζητώντας να αυξηθούν οι επενδύσεις για τη φροντίδα των παιδιών.

Κι ενώ παραδέχθηκε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών πως ήταν πολύ ευνοημένη που έτυχε πολύ καλής μέριμνας για τον γιο της, σήμερα αυτός δεν είναι ο κανόνας για τις οικογένειες στις ΗΠΑ. Εκθεση του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε ότι οι γονείς χρειάζονται τη φύλαξη του παιδιού τη στιγμή που τους είναι δυσκολότερο να την πληρώσουν, δηλαδή αμέσως μετά τη γέννηση. Κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός χρηματοδότησης γι’ αυτό στις ΗΠΑ. Αλλωστε, ας μη λησμονούμε ότι ένας από τους λόγους που, ειδικά εντός πανδημίας, υποχρέωσε πολυάριθμες Αμερικανίδες να παύσουν την εργασία τους ήταν η ανυπαρξία δομών φροντίδας. «Για τη μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών, ο κλάδος παροχής υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών δουλεύει ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο από ό,τι δούλευε για εμάς παλιά, δηλαδή δεν δουλεύει καθόλου. Οσοι και όσες παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες δεν πληρώνονται καλά και πολλοί από αυτούς που τις χρειάζονται δεν έχουν αρκετά χρήματα», τόνισε η Γέλεν. Οι Δημοκρατικοί, πάντως, έχουν καταρτίσει σχέδιο με δαπάνες της τάξεως των 761 δισ. δολ., προκειμένου να γίνει η φροντίδα των παιδιών πιο προσιτή.

Παράλληλα, το ίδιο αίτημα απηύθυναν περισσότεροι από 125 οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί με επιστολή στο Κογκρέσο. Οπως αναφέρουν συγκεκριμένα στο κείμενό τους, «επί δεκαετίες οι αμερικανικές οικογένειες –και κατ’ επέκταση και η ανάπτυξη– ανακόπτονταν από την έλλειψη σύγχρονης υποδομής φύλαξης, μια και οι οικογένειες, των οποίων τα μέλη από 15 ετών και άνω εργάζονται, έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα στην εργασία και τη φροντίδα». 

Και όπως εξηγούν, αυτή η συνθήκη αποτελούσε τροχοπέδη για τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση και μείωνε την παραγωγικότητα. Σε μελέτη του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως η μεγάλη δαπάνη για τη μέριμνα των παιδιών και η ανεπαρκής παροχή για τις οικογένειες των εργαζομένων παρεμποδίζει την ανάπτυξη. Ερευνα του 2018 για λογαριασμό του συμβουλίου για μία ισχυρή Αμερική, που αναφέρει σε δημοσίευμα το Bloomberg, κατέδειξε ότι η κρίση με τις δομές φροντίδας παιδιών κοστίζει περί τα 57 δισ. δολ. τον χρόνο στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή