Σε υψηλό τριών εβδομάδων «σκαρφάλωσε» το δολάριο

Σε υψηλό τριών εβδομάδων «σκαρφάλωσε» το δολάριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των ανησυχιών για πιθανή αναδιάρθρωση χρέους της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande στην Κίνα σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα» του κορωνοϊού σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, που δύναται να επιδράσει αρνητικά στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα την εβδομάδα που διανύσαμε. 

Ταυτόχρονα, τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τους φόβους για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε στο 5,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 6,4% τον Ιούλιο, στον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Ιούλιο του 2020, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 2,5% ετησίως έναντι εκτίμησης για σχεδόν τριπλάσια αύξηση κοντά στο 7,0%. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις για τα στοιχεία πληθωρισμού σε μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών επενδυτών. 

Στις ΗΠΑ, ο γενικός και ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά +0,3% και +0,1% σε μηνιαία βάση, αντίστοιχα, από 0,5% και 0,3% τον προηγούμενο μήνα, λόγω μικρότερης αύξησης στις κατηγορίες των αεροπορικών εισιτηρίων, των ξενοδοχείων και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ σε ετήσια βάση οι αντίστοιχοι δείκτες αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς στο +5,3% και +4,0%, από 5,4% και +4,3% τον Ιούλιο. Στην Ευρωζώνη, οι δείκτες πληθωρισμού ανήλθαν σε υψηλό 10ετίας, με τον γενικό και τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνονται στο 3,0% και το 1,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 2,2% και 0,7%, αντίστοιχα, τον προηγούμενο μήνα.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δολαριακός δείκτης DXY βρέθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων στο 92,964 την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει ελαφρώς κοντά στο 92,800 το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την αναπάντεχη άνοδο του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έναντι μέσης πρόβλεψης των οικονομολόγων για απώλειες 0,7%, ύστερα από μείωση 1,8% τον Ιούλιο, ενώ εξαιρουμένων των αυτοκινήτων οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα παραμείνουν σταθερές.

Παράλληλα, ο δείκτης Philadelphia Fed για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στις 30,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 19,4 τον Αύγουστο φτάνοντας ξανά στα επίπεδα του Ιουνίου, ύστερα από τέσσερις διαδοχικούς πτωτικούς μήνες. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο βρέθηκε σε χαμηλό τριών εβδομάδων την Πέμπτη στο 1,1749, παραμένοντας κοντά σε αυτά τα επίπεδα στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή και καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 0,6%.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή