ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμία αύξηση επιτοκίων το 2023, λέει η ΕΚΤ

Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ξεκαθάρισε ο Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος

Καμία αύξηση επιτοκίων το 2023, λέει η ΕΚΤ

Καμία αύξηση επιτοκίων στην Ευρωζώνη το 2023 δεν προβλέπεται από την ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος, στον απόηχο σχετικού δημοσιεύματος των Financial Times. Τα σχόλια αυτά ήρθαν έπειτα από δηλώσεις του Φίλιπ Λέιν, οικονομολόγου της ΕΚΤ, σε ιδιωτική συνάντηση που είχε με Γερμανούς οικονομολόγους, κατά τη διάρκεια της οποίας φαίνεται να είπε πως η ΕΚΤ αναμένεται να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2% έως το 2025. Αυτό επεσήμανε η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη, την ίδια στιγμή, αδημοσίευτα εσωτερικά μοντέλα της ΕΚΤ, το περιεχόμενο των οποίων αμφισβητεί εν μέρει η κεντρική τράπεζα. 

Ο κ. Ντε Κος απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και επεσήμανε πως «το συμπέρασμα που φαίνεται να βγαίνει από αυτό το άρθρο είναι ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν το 2023, κάτι που είναι σαφώς πιο νωρίς από αυτό που περιμένει η αγορά σήμερα». Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, οι τρεις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στη μελλοντική καθοδήγηση της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δεν πληρούνται. «Το προφανές συμπέρασμα του δημοσιογράφου δεν είναι βασικά συμβατό με τη μελλοντική μας καθοδήγηση», κατέληξε.

Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα πιάσει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό έως το 2025, επικαλούμενη μη δημοσιευμένες εσωτερικές αναλύσεις που περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι σε τροχιά αύξησης επιτοκίων σε μόλις δύο χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν αυτό επιβεβαιωθεί η αύξηση του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% θα έρθει τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι υπολογίζουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι σήμερα. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με οικονομολόγους γερμανικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν φάνηκε να επιβεβαιώνει το σενάριο αυτό, όπως μεταδίδουν οι FT.

Η εσωτερική πρόβλεψη για τα επιτόκια αναμένεται να εντείνει την ευρύτερη συζήτηση για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα άκρως δυναμικά προγράμματα τόνωσης που έχουν σε ισχύ εδώ και χρόνια.

Η ΕΚΤ, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, επί χρόνια πάλευε να δώσει λίγη ώθηση στον πληθωρισμό και επανειλημμένως είχε υπερεκτιμήσει τις προοπτικές ανόδου των τιμών. Σήμερα, ο πληθωρισμός «τρέχει», αλλά αυτό οφείλεται πρωτίστως στο άλμα των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο. Υπό τις συνθήκες αυτές, ενώ αναλυτές έβλεπαν τη Fed των ΗΠΑ να αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια από την επόμενη χρονιά, μετέθεταν για πολύ αργότερα την πρώτη αντίστοιχη κίνηση της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί προς τα πάνω φέτος παντού στον κόσμο, ενώ στην Ευρωζώνη έφθασε σε ρεκόρ δεκαετίας, αγγίζοντας το 3% τον περασμένο Αύγουστο. Από την πλευρά της η ΕΚΤ χαρακτήρισε την άνοδο του πληθωρισμού «προσωρινή», ενώ προέβλεψε πως η μεταβολή των τιμών θα υποχωρήσει τον επόμενο χρόνο κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, πριν αγγίξει το 1,5%. Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα δημοσιεύει οικονομικές προβλέψεις μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, αναθεωρώντας τις προβλέψεις αυτές κάθε τρίμηνο ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, εντός της ΕΚΤ συλλέγονται στοιχεία που αφορούν ένα «σενάριο μεσοπρόθεσμου ορίζοντα» σε ορίζοντα πενταετίας και το οποίο δεν δημοσιεύεται.

Ο κ. Λέιν φαίνεται να είπε σε Γερμανούς οικονομολόγους πως βάσει του συγκεκριμένου σεναρίου ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2%, λίγο μετά την παρέλευση της τριετίας για την οποία δημοσιοποιείται πρόβλεψη. Μετά τη δημοσίευση του εν λόγω δημοσιεύματος, εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα πως «ο κ. Λέιν δεν άφησε να εννοηθεί σε συζήτηση που είχε με τους αναλυτές πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 2% λίγο μετά το τέλος της τριετούς περιόδου προβλέψεων της ΕΚΤ». Ο ίδιος είπε πως «το συμπέρασμα που εξήγαγαν οι FT, ότι η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη από το 2023, δεν συμβαδίζει με την οδηγία. Ο κ. Λέιν ανέφερε σε δημόσια συνεδρίαση της περασμένη Τετάρτη πως επιμένοντας σε υψηλής κλίμακας μέτρα στήριξης, η ΕΚΤ μπορεί να αγγίξει τον στόχο για 2% εν καιρώ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία». Σε άλλη διαδικτυακή συζήτηση νωρίτερα την Τετάρτη, ο κ. Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%. 

Οπως σχολιάζουν οι FT, για να αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια, θα πρέπει οι προβλέψεις της να δείχνουν πως ο πληθωρισμός μέσα σε 18 μήνες θα διαμορφωθεί στο 2% και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τους επόμενους 18 μήνες. Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, θα πρέπει να αυξηθεί αρκετά ώστε να συμφωνεί με τον στόχο.