Ρεκόρ επενδύσεων από private equity funds

Ρεκόρ επενδύσεων από private equity funds

Στα τέλη του α΄ εξαμήνου ο κλάδος του private equity είχε συγκεντρώσει κεφάλαια-ρεκόρ 3,3 τρισ. δολαρίων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μπαράζ συμφωνιών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν επιδοθεί φέτος τα private equity funds, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg. Οι βαρώνοι των εξαγορών, Blackstone, Apollo Global Management, KKR & Co και άλλοι, αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων συναλλαγών φέτος, με τη ροή των deals που πραγματοποιούνται και τη συγκέντρωση κεφαλαίων να βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Οι επενδυτές διαθέτουν κεφάλαια τα οποία και είναι πρόθυμοι να επενδύσουν. Στις ΗΠΑ, μια κοινοπραξία private equity ανακοίνωσε πρόσφατα μία από τις μεγαλύτερες αγορές όλων των εποχών. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα fund των private equity παρουσίασαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα από την εποχή της οικονομικής κρίσης, στοχεύοντας σε εταιρείες όπως η αλυσίδα παντοπωλείων Wm Morrison Supermarkets. 

Μέχρι τα μέσα του 2021, ο συγκεκριμένος τομέας είχε συγκεντρώσει κεφάλαια-ρεκόρ 3,3 τρισ. δολαρίων, διαθέσιμα για νέες εξαγορές. «Πολλές ευκαιρίες χρηματοδότησης και επενδύσεων δημιούργησαν μια πραγματική άνθηση στον τομέα των private equity», δήλωσε η Meziane Lasfer, καθηγήτρια Οικονομικών στο Bayes Business School στο Λονδίνο μιλώντας στο Bloomberg. «Οσο περισσότερες εταιρείες private equity εξαγοράζουν επιχειρήσεις, τόσο περισσότερο αναπτύσσονται, τόσο περισσότερα μετρητά μπορούν να αντλήσουν από τις επενδύσεις τους, τόσο περισσότερες ευκαιρίες μπορούν να εκμεταλλευτούν».

Οι μεγαλύτερες εξαγορές έχουν πραγματοποιηθεί στον πιστωτικό κλάδο, στο real estate, στις υποδομές. Μόνο το private equity KKR με έδρα τη Νέα Υόρκη συγκέντρωσε ποσό-ρεκόρ 59 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο μέσω των διαφόρων στρατηγικών κινήσεών της. Η Carlyle Group επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 27 δισ. δολάρια για το τελευταίο της τεράστιο fund, το μεγαλύτερο private equity που έχει δημιουργήσει ποτέ. Η τελευταία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που όλοι επιθυμούν είναι οι δευτερογενείς συμφωνίες: τα οχήματα που επικεντρώνονται στην αγορά υφιστάμενων χαρτοφυλακίων συμμετοχών private equity από επενδυτές που θέλουν να αποχωρήσουν νωρίτερα από την ωρίμανση των κεφαλαίων. 

Η τελευταία συμφωνία ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η CVC Capital Partners συμφώνησε να αποκτήσει τη βρετανική Glendower Capital που διαχειρίζεται περί τα 8 δισ. δολάρια και χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για την αγορά υφιστάμενων χαρτοφυλακίων. Με μεγαλύτερα κεφάλαια έρχονται μεγαλύτερες συμφωνίες. 

Τα private equity εισέρχονται σταθερά σε συναλλαγές που προηγουμένως αποτελούσαν στόχο των μεγάλων επιχειρήσεων ή κρατικών funds. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, πολλά private equity και βασικοί επενδυτές μπορούν να συγκεντρώσουν πόρους για να προχωρήσουν σε όλο και πιο φιλόδοξους στόχους. 

Αυτό συνέβη τον Ιούνιο όταν οι Blackstone, Carlyle και Hellman & Friedman, μαζί με το GIC Pte της Σιγκαπούρης, ανακοίνωσαν την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Medline Industries Inc. σε μια συμφωνία αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων. Αν και όπως φαίνεται προς το παρόν, υπάρχουν μικρές πιθανότητες να ανακοπεί η ανοδική πορεία των private equity, η ανάπτυξη του κλάδου προσελκύει ολοένα και περισσότερο την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών και των πολιτικών. Στις ΗΠΑ, ανώτερα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος επεξεργάζονται μέτρα που θα καταστήσουν δυσκολότερη την προσθήκη μόχλευσης στις συμφωνίες, ενώ συζητούν και για τον τερματισμό των φοροαπαλλαγών για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνεχιζόμενη εκστρατεία των ταμπλόιντ ενάντια σε συμφωνίες των private equity δείχνει πώς η βιομηχανία αρχίζει να προσελκύει τα πιο εχθρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή