Υποχώρησαν οι αγορές, στροφή σε χρυσό, ομόλογα

Υποχώρησαν οι αγορές, στροφή σε χρυσό, ομόλογα

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,3%

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικευμένη υποχώρηση στα χρηματιστήρια τριών ηπείρων προκάλεσε χθες η ανησυχία για το ενδεχόμενο να μεταδοθούν στο σύνολο της κινεζικής οικονομίας και πιθανώς πολύ πέραν αυτής τα δεινά του κινεζικού κολοσσού της Evergrande που φλερτάρει με την πτώχευση. Η ανησυχία συνοδευόταν, άλλωστε, από τον προβληματισμό των επενδυτών για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve και το κατά πόσον θα αποφασίσει μείωση του αμερικανικού προγράμματος αγορών ομολόγων στη διήμερη συνεδρίασή της που αρχίζει σήμερα. Το αρνητικό κλίμα εξακολουθεί, άλλωστε, να τροφοδοτεί η ανησυχία για τις επιπτώσεις των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού στην οικονομία, αλλά και οι ενδεχομένως κρίσιμες αποφάσεις πολλών άλλων κεντρικών τραπεζών, Βρετανίας, Τουρκίας, Ελβετίας, Σουηδίας, Ουγγαρίας, στις επικείμενες συνεδριάσεις τους.

Οι επενδυτές στράφηκαν για μια ακόμη φορά στα ασφαλή καταφύγια οδηγώντας, έτσι, σε άνοδο τον χρυσό και τις τιμές των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και βέβαια σε υποχώρηση τις αποδόσεις τους. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων σημείωσε άνοδο 0,14%. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, η συντονισμένη πτώση στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί χθες χρηματιστηριακή αξία συνολικού ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε κατά 1,44% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο μηνών, ενώ μέχρι αργά το βράδυ οι σημαντικότεροι δείκτες της Wall Street κατέγραφαν απώλειες της τάξης άνω του 1%. Ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σήμερα κατά 3,3%, ενώ να σημειωθεί ότι τα χρηματιστήρια της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας παραμένουν κλειστά λόγω αργιών. Ιδιαιτέρως δέχθηκαν πλήγμα οι κλάδοι που είναι επιρρεπείς στην οικονομική ανάπτυξη ή την επιβράδυνση, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας και αυτός της ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, με το αργό Δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 70,57 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 1,95% και το Brent στα 74,20 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 1,5%. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού, που κυμαινόταν το βράδυ στα 1.765,22 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 0,62% και σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 1,10%, ενώ αισθητά μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με πτώση 2,47%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε, άλλωστε, με απώλειες 2,29%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή