Αναδίπλωση από την efood μετά το κύμα αντιδράσεων

Αναδίπλωση από την efood μετά το κύμα αντιδράσεων

Οι διανομείς της μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ως μισθωτοί

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υπαναχώρηση προχώρησε η εταιρεία efood μετά το σφοδρό κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε το μήνυμα που έστειλε στα κινητά 115 διανομέων, μέσω του οποίου εξέφρασε την πρόθεσή της να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς τους από μισθωτούς σε ανεξάρτητους συνεργάτες (freelancing). 

Σε νέο μήνυμα που εστάλη το βράδυ της Παρασκευής στους διανομείς της πλατφόρμας, λίγες ώρες δηλαδή μετά την ανακοίνωση της efood όπου έκανε λόγο για «λάθος διατύπωση στην επικοινωνία της με τους εργαζομένους», η εταιρεία θέλησε να κλείσει οριστικά το θέμα που έχει προκύψει, δίνοντας δύο επιλογές: είτε να ανανεώσουν την υπάρχουσα σύμβαση με τους ίδιους όρους είτε να απασχοληθούν ως freelancers, εφόσον το επιθυμούν. «Αντιθέτως με τα όσα ακούγονται και έχουν γραφτεί περί εκβιασμού, διευκρινίζουμε ότι όλοι οι διανομείς θα συνεχίσετε να έχετε την επιλογή: α) να ανανεώσετε με τη λήξη την υπάρχουσα σύμβασή σας με τους ίδιους όρους, β) εφόσον το επιθυμείτε να γίνετε πάροχος ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer)». Το μήνυμα που εστάλη κλείνει αναφέροντας ότι «η επιλογή θα είναι δική σας. Πάντα στεκόμαστε δίπλα σας με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια και είμαστε στη διάθεσή σας να απαντήσουμε στα όποια ερωτήματά σας. Λυπούμαστε για την οποιαδήποτε ανασφάλεια που μπορεί να σας δημιουργήθηκε». 

Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις των 115 διανομέων που έλαβαν μήνυμα για την αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωποι των διανομέων είχαν εκφράσει ανησυχία ότι σταδιακά η αλλαγή της εργασιακής σχέσης θα επεκταθεί σε όλους τους διανομείς της εταιρείας, ενώ λόγω του απρόσωπου μηνύματος που έλαβαν αμφιβάλουν κατά πόσο τελικά η ανανέωση των συμβάσεων θα πραγματοποιηθεί. Στο μεταξύ, τα σωματεία πραγματοποίησαν χθες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, ενώ προχωρούν σε προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι «να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου με απευθείας πρόσληψη από την efood και με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας». 

Υπενθυμίζεται πως οι 115 διανομείς έλαβαν μήνυμα την προηγούμενη Τετάρτη με το οποίο ενημερώθηκαν πως η αξιολόγησή τους είναι χαμηλή και ότι «στα πλαίσια της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, αλλά εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. (…) Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticker για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα». H εταιρεία, από το λανσάρισμα της υπηρεσίας της, προσλαμβάνει διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας μερικής ή πλήρους απασχόλησης, ενώ από την 1η Ιουλίου εισήγαγε το μοντέλο ανεξάρτητης εργασίας, το οποίο ακολουθεί η ανταγωνίστριά της Wolt από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή