Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, εκτιμά ο Γ. Στουρνάρας

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, εκτιμά ο Γ. Στουρνάρας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος πανδημίας PEPP επανέλαβε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Politico. Οπως και έπειτα από ανάλογες δηλώσεις του στην «Κ» πριν από δύο περίπου εβδομάδες, η ελληνική αγορά ομολόγων σημείωσε ισχυρό ράλι, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις σχετικά ήπιες κινήσεις στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς υποχώρησαν κατά 7,7% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο και στο 0,73%, ενώ σε αρνητικά επίπεδα επέστρεψε και πάλι η απόδοση του 5ετούς (-0,015%). Παράλληλα, στις ίδιες γραμμές με τα σχόλια του Ελληνα κεντρικού τραπεζίτη κινείται και η JP Morgan, καθώς εκτιμάει επίσης πως η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο «κλασικό» πρόγραμμα QE, το APP, το οποίο θα «τρέχει» και μετά το PEPP.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της φέτος στα προ πανδημίας επίπεδα, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δομικές μεταρρυθμίσεις, θα στρώσουν το έδαφος ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμα και μετά τη λήξη του PEPP, συμπεριλαμβάνοντας τη χώρα στο APP. «Δεν υπάρχει ερώτημα για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος, αλλά ερώτημα για την ίση μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περισσότερος κατακερματισμός». Σημειώνεται πως η ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2020 έως τώρα έχει αγοράσει περίπου 30 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, υπερκαλύπτοντας την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικου Δημοσίου, καθώς οι εκδόσεις ομολόγων αυτό το διάστημα διαμορφώνονται στα 23,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το θέμα «Ελλάδα» θα «απαντηθεί» τον Δεκέμβριο. Κατά τον κ. Στουρνάρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει σημαντική στήριξη ακόμη και μετά το τέλος της κρίσης, δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι κάτω από τον στόχο του 2%.

«Το APP, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να επαναρρυθμιστεί», τόνισε. «Για να αποφευχθεί οποιοδήποτε φαινόμενο απότομων ακραίων επιδράσεων (cliff effect), το APP θα επωφεληθεί από υψηλότερους όγκους αγορών και από ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά ευελιξίας του PEPP. Η εμπειρία μας με το PEPP έδειξε ότι με την ευελιξία πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με τον πληθωρισμό και την παραγωγή με χαμηλότερους όγκους αγορών», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Συνέχιση της στήριξης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του προγράμματος PEPP βλέπει από την πλευρά της και JP Morgan, τονίζοντας πως οι πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ αφήνουν ξεκάθαρα την πόρτα ανοιχτή για μια τέτοια εξέλιξη, κάτι που έχει άλλωστε αντικατοπτριστεί στην πρόσφατη υπεραπόδοση των ελληνικών τίτλων.

Ετσι, η αμερικανική τράπεζα επαναλαμβάνει τη θετική στάση που τηρεί απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, η οποία βασίζεται στις πολύ ελκυστικές τους αποτιμήσεις, στην ευνοϊκή δυναμική προσφοράς σε σχέση με τις αγορές της ΕΚΤ, στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και στη σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος. Κατά την JP Morgan, η Ελλάδα θα βγει άλλη μια φορά στις αγορές φέτος, εντός του δ΄ τριμήνου, για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή