Είναι ακόμα νωρίς για να αλλάξει πολιτική η Fed

Είναι ακόμα νωρίς για να αλλάξει πολιτική η Fed

H περιορισμένη αύξηση της απασχόλησης τον Αύγουστο ενισχύει την επιχειρηματολογία της για συνέχιση των αγορών ομολόγων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας συζητούνται θέματα για την αγορά εργασίας και τις προοπτικές του πληθωρισμού. Επίσης, θίγεται και το πώς θα διαμορφωθεί η απάντηση της τράπεζας στο θέμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Η Fed έχει υποσχεθεί να μην περικόψει το πρόγραμμα των 120 δισ. δολαρίων με τα ομόλογα αμερικανικού δημοσίου και τα ενυπόθηκα ομόλογα, τα οποία αγοράζει κάθε μήνα, έως ότου διαπιστώσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του 2% για τον  πληθωρισμό και της πλήρους απασχόλησης. Ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ τον Αύγουστο είχε δηλώσει ότι η αίσθησή του ήταν πως ο στόχος του πληθωρισμού είχε ήδη επιτευχθεί, ενώ παράλληλα διαπίστωνε ξεκάθαρη πρόοδο στο μέτωπο της απασχόλησης, οπότε καθίσταται πιθανή η αναδίπλωση στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων εντός του 2021.

Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις είχαν γίνει πριν από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα ήταν ασθενική η αύξηση της απασχόλησης, κάτι που δεν προβλεπόταν, και δημιουργήθηκαν μόνον 235.000 θέσεις εργασίας. Οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν την πορεία της απασχόλησης σήμερα, που πλέον η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού του καλοκαιριού έχει υποχωρήσει και ο κίνδυνος του πληθωρισμού εμμένει.

Στη συνεδρίασή τους του Ιουλίου είχαν επισημάνει ότι υπήρχε πρόοδος στην εκπλήρωση των στόχων τους. Πάντως, οι ίδιοι επιδιώκουν να διαχωρίσουν την απόφασή τους για απόσυρση των μέτρων στήριξης από μία ύστερη απόφαση για αύξηση του κόστους δανεισμού από τα σχεδόν μηδενικά του επίπεδα. Βέβαια, οι αναμενόμενες για σήμερα τριμηνιαίες προβλέψεις ενδεχομένως να περιπλέξουν αυτόν τον διαχωρισμό, εάν καταδείξουν πως τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τείνουν να μετατοπίσουν τις προσδοκίες για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο 2022.

Τον Ιούνιο, η πλειονότητα των στελεχών φάνηκε πως ανέμενε τη διατήρηση των επιτοκίων στα υφιστάμενα επίπεδα έως το 2023 ή και αργότερα. Η τρέχουσα συνεδρίαση θα είναι η πρώτη που θα αναφερθεί σε προβλέψεις του 2024. Χωρίς καμία κινητοποίηση από πλευράς μελών του Κογκρέσου να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού πέραν των σημερινών 28,3 τρισ. δολαρίων, η χώρα θα εξαντλήσει τους λειτουργικούς της πόρους την 1η Οκτωβρίου. Μετά μερικές εβδομάδες ίσως να μην μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της, ενώ τελευταία φορά είχε συμβεί κάτι ανάλογο το 2013. Τότε κρυφίως οι αξιωματούχοι της Fed είχαν καταγράψει μία γκάμα πιθανών δράσεων για να αντισταθμιστούν οι δριμείες και αποσταθεροποιητικές πιέσεις στις αγορές. Σήμερα, τέλος, δεν πιθανολογείται να πράξει κάτι ανάλογο ο Τζερόμ Πάουελ, αλλά ενδεχομένως ερωτηθεί στη συνέντευξη Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή