Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Αμβλύνονται οι ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της κινεζικής κατασκευαστικής Evergrande, βελτιώνοντας το κλίμα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Τετάρτη τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, χάρη κυρίως στη χαλάρωση των ανησυχιών για την κατάρρευση της Evergrande, αλλά και ενόψει της απόφασης της Federal Reserve για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,97% και διαμορφώθηκε στις 463 μονάδες, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν στο +3,1% και τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν ανοδικά. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,03% στις 15.505 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,47% στις 7.083 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1,29% στις 6.637 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 1,44% στις 25.717 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,6% και 2,2% έκλεισαν οι αγορές σε Μαδρίτη και Λισσαβώνα, αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στη μετοχή της βρετανικής Entain, η οποία αυξήθηκε κατά 5,1% χάρη στην πρόταση εξαγοράς από την DraftKings, ύψους 22,4 δισ. δολαρίων. Την Τρίτη είχε εκτιναχθεί κατά 18%. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η γερμανική IT εταιρεία Bechtle παρουσίασε τη χειρότερη εικόνα, υποχωρώντας κατά 7%. 

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με τους αναλυτές να περιμένουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωσή του (tapering).  

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, έχει ξεκαθαρίσει ότι το tapering θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2021, διαμηνύοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και αύξηση των μηδενικών επιτοκίων.  

Ταυτόχρονα, η νευρικότητα για τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας της κινεζικής Evergrande φαίνεται ότι έχει εν μέρει αμβλυνθεί, χάρη στις διαβεβαιώσεις για την αποπληρωμή των κουπονιών των δύο ομολόγων, τα οποία λήγουν σήμερα. 

Για πολλούς, βέβαια, ο κολοσσός του real estate εξακολουθεί να αποτελεί μια κινεζική Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας δύναται να προκαλέσει παγκόσμιες αναταράξεις και να οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις. 

Η κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι η υπόθεση είναι υπό τον έλεγχό της και ότι δεν πρόκειται να συμβεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή