Με μηδενική μεταβολή του Γενικού Δείκτη έκλεισε το Χ.Α.

Με μηδενική μεταβολή του Γενικού Δείκτη έκλεισε το Χ.Α.

Στο επίκεντρο παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά οι εξελίξεις σε μεταφορικό και ενεργειακό κόστος θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο απόλυτο… μηδέν κινήθηκε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε… ακίνητος, με τους επενδυτές να τηρούν απόλυτη στάση αναμονής καθώς το βλέμμα ήταν στραμμένο στα νέα από τη συνεδρίαση της Fed σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του «tapering» και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, στο επίκεντρο παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά οι εξελίξεις σε μεταφορικό και ενεργειακό κόστος, εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς επίσης και στο μέτωπο της μετάλλαξης «Δέλτα» θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα. Ετσι, όπως επισημαίνει και η Depolas Investment Services, αναμένεται αύξηση των διακυμάνσεων το επόμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια των οποίων πιθανότατα να εμφανιστούν ευκαιρίες ενδυνάμωσης των θέσεων σε επιλεγμένους τίτλους.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος στις 894,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 61,41 εκατ. ευρώ. Πάντως, κατά τη Merit Securities η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη να εντοπίζονται στις 890 και 880 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,15% στις 2.157,49 μονάδες, στο +1,04% και στις 1.484,17 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ με κέρδη 0,52% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης στις 562,72 μονάδες. Στο ταμπλό, από τα blue chips ανοδικά ξεχώρισε η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ με κέρδη 3,45% και ακολούθησαν οι ΕΧΑΕ, Motor Oil και Lamda Development με άνοδο άνω του 1%. Στον αντίποδα, οι Jumbo, Titan, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

Πέραν της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας και νευρικότητας, οι προοπτικές του Χ.Α. πιο μεσοπρόθεσμα συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά θετικές, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αλλωστε, το Χ.Α. «χρωστά» μια… απάντηση στο κύμα θετικών ειδήσεων και εξελίξεων που εισρέουν εδώ και αρκετές ημέρες. Σε αυτό προστέθηκε χθες η θετική 11η αξιολόγηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και οι νέες προβλέψεις της Citigroup. H αμερικανική τράπεζα έδωσε την υψηλότερη πλέον «επίσημη» εκτίμηση για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στο 8,8%, από 5,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο.

Οι λόγοι πίσω από αυτή την εντυπωσιακή αναβάθμιση είναι τα πολύ ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου καθώς και ο… αιφνιδιασμός από τον κλάδο του τουρισμού. «Η τουριστική περίοδος του 2021 είναι τελικά πολύ καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2019», όπως σχολιάζει η Citi. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε να αυξήσουμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος κοντά στο 9%, ενώ μειώνουμε ελαφρώς (κατά 0,4%) την εκτίμηση για το 2022 λόγω του ισχυρότερου αυτού σημείου εκκίνησης». Παράλληλα, και με αφορμή τις εισροές των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν ήδη ξεκινήσει, η αμερικανική τράπεζα τονίζει για ακόμη μία φορά ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

«Σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε σοβαρά θετικά νέα, χωρίς ακόμα η αγορά να τα αφομοιώνει σε πρώτο χρόνο», σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οπως επισημαίνει, τεχνικά το Χ.Α. παραμένει long με την κατοχύρωση των 910 μονάδων σε κλείσιμο στη συνέχεια, ανοίγει τον δρόμο για τις 930 μονάδες σε πρώτη φάση και τις 950 μονάδες σε δεύτερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή