Τουρκία: Βουτιά για την λίρα μετά την μείωση έκπληξη των επιτοκίων

Τουρκία: Βουτιά για την λίρα μετά την μείωση έκπληξη των επιτοκίων

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρούσε την Πέμπτη κατά 1,5% πέραν του 8,80 έναντι του δολαρίου μετά την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο στο 18%.

Οι αγορές ανέμεναν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 19%, όπου βρίσκονταν από τον περασμένο Μάρτιο παρά τον υψηλό πληθωρισμό στο 19,25%.

Ωστόσο, ο διοικητής της Σαχάπ Καβτσιόγλου – που τον τοποθέτησε στη θέση αυτή ο Ερντογάν τον Μάρτιο – προχώρησε σε μείωση τερματίζοντας ένα περιοριστικό κύκλο που ξεκίνησε πριν από 12 μήνες.

Ο Καβτσιόγλου είχε ξεκινήσει τελευταία να δίνει έμφαση στον δομικό πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε στο 17% τον Αύγουστο, αναφέροντας ότι η πολιτική του ήταν αρκετά περιοριστική για να κάμψει τις τιμές στο τέταρτο τρίμηνο.

Τα σχόλιά του είχαν πυροδοτήσει προειδοποιήσεις από την πλευρά των αναλυτών για «λάθος πολιτική» εάν η μείωση γίνει πολύ νωρίς, με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι αυτή θα γίνει πριν τα τέλη του έτους.

Ο αυτοχαρακτηριζόμενος “εχθρός” των επιτοκίων Ερντογάν είπε τον Ιούνιο ότι μίλησε με τον Καβτσιόγλου για την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων τον Αύγουστο. Η ισοτιμία της λίρας είχε υποχωρήσει τότε σε επίπεδα ρεκόρ στο 8,88 προς το δολάριο.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή