ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Βουτιά για την λίρα μετά την μείωση έκπληξη των επιτοκίων

Τουρκία: Βουτιά για την λίρα μετά την μείωση έκπληξη των επιτοκίων

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρούσε την Πέμπτη κατά 1,5% πέραν του 8,80 έναντι του δολαρίου μετά την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο στο 18%.

Οι αγορές ανέμεναν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 19%, όπου βρίσκονταν από τον περασμένο Μάρτιο παρά τον υψηλό πληθωρισμό στο 19,25%.

Ωστόσο, ο διοικητής της Σαχάπ Καβτσιόγλου – που τον τοποθέτησε στη θέση αυτή ο Ερντογάν τον Μάρτιο – προχώρησε σε μείωση τερματίζοντας ένα περιοριστικό κύκλο που ξεκίνησε πριν από 12 μήνες.

Ο Καβτσιόγλου είχε ξεκινήσει τελευταία να δίνει έμφαση στον δομικό πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε στο 17% τον Αύγουστο, αναφέροντας ότι η πολιτική του ήταν αρκετά περιοριστική για να κάμψει τις τιμές στο τέταρτο τρίμηνο.

Τα σχόλιά του είχαν πυροδοτήσει προειδοποιήσεις από την πλευρά των αναλυτών για «λάθος πολιτική» εάν η μείωση γίνει πολύ νωρίς, με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι αυτή θα γίνει πριν τα τέλη του έτους.

Ο αυτοχαρακτηριζόμενος “εχθρός” των επιτοκίων Ερντογάν είπε τον Ιούνιο ότι μίλησε με τον Καβτσιόγλου για την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων τον Αύγουστο. Η ισοτιμία της λίρας είχε υποχωρήσει τότε σε επίπεδα ρεκόρ στο 8,88 προς το δολάριο.

Reuters