Πτώση στο Χρηματιστήριο μετά την ξαφνική αλλαγή κλίματος

Πτώση στο Χρηματιστήριο μετά την ξαφνική αλλαγή κλίματος

«Επίθεση» πωλητών σε τράπεζες, blue chips στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα ψηλά στα χαμηλά βρέθηκε χθες η ελληνική αγορά, με το «στοίχημα» των 900 μονάδων να κερδίζεται ενδοσυνεδριακά και να χάνεται στη συνέχεια. Η νευρικότητα και η αυξημένη μεταβλητότητα ήταν τα χαρακτηριστικά και της χθεσινής συνεδρίασης, με το πρόσημο του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να αλλάζει σε αρνητικό λίγο μετά τις 16.00, αγνοώντας επιδεικτικά την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες αξιολογούσαν τις αποφάσεις της Fed και εμφανίστηκαν ψύχραιμες στη συνέχιση της αβεβαιότητας που προκαλεί το θέμα της κινεζικής Evergrande.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης με το tapering, δηλαδή τη μείωση των αγορών ομολόγων υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να ξεκινάει τον Νοέμβριο και να επεκτείνεται έως και τα μέσα του 2022, ενώ πιθανή θεωρείται πλέον η αύξηση των επιτοκίων εντός του β΄ εξαμήνου του ιδίου έτους.

Αν και όλα έδειχναν πως το Χ.Α. είχε αποφασίσει να επιστρέψει πάνω από τις 900 μονάδες, με ώθηση και από την άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το κλίμα άλλαξε ξαφνικά, με τους πωλητές να παίρνουν και πάλι τα ηνία και τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.  

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,85% κλείνοντας στις 886,72 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,38 εκατ. ευρώ λόγω και των πακέτων σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,68% στις 2.142,80 μονάδες, ενώ κατά 1,80% υποχώρησε αυτός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.457,43 μονάδες, κυρίως λόγω των πιέσεων σε Κρι Κρι (-6,05%) και Cenergy (-5,72%).

Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά έκλεισαν πέντε μόνο τίτλοι, με την Jumbo (+1,59%), τον ΟΠΑΠ (+1,34%) να ξεχωρίζουν και τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ και Coca-Cola να ακολουθούν, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Βιοχάλκο με πτώση 4,10%, η Μυτιληναίος στο -3,27%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο -3,27% και η ΕΥΔΑΠ στο -2,59%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,47% στις 554,45 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,90%, τη Eurobank στο -0,38%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,95% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -2,14%.

Οπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, οι αγορές καλούνται να χωνέψουν τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της Fed το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που το Χ.Α. τραβά τη δική του πορεία, χωρίς να δίνει «βάση» στα πολύ θετικά μηνύματα που εισρέουν για την οικονομία αλλά και το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η στρατηγική του stock picking, δηλαδή των επιλεκτικών τοποθετήσεων, αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, κάτι που δεν βοηθάει στο σενάριο για μία νέα, ισχυρή ανοδική τάση στον Γενικό Δείκτη, ειδικά τη στιγμή που η εικόνα των συναλλαγών παραμένει υποτονική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή