Η Τουρκία μειώνει τα επιτόκια και ο πληθωρισμός καλπάζει

Η Τουρκία μειώνει τα επιτόκια και ο πληθωρισμός καλπάζει

Οι Αρχές στρέφονται κατά οικονομολόγων που μιλούν για αυξήσεις γύρω στο 40%

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ακανθώδες θέμα της ακρίβειας να επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα της Τουρκίας και την κυβέρνηση Ερντογάν να αδυνατεί να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού, οι Αρχές στρέφονται εναντίον όσων οικονομολόγων αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία και υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις των τιμών είναι υπερδιπλάσιες. Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών βρίσκεται ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων ερευνητών, η Inflation Research Group (ENAG), που στα τέλη του περασμένου έτους δημοσίευσε δικές της εκτιμήσεις και επιμένει πως οι πραγματικές αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή κυμαίνονται γύρω στο 40%. Σημειωτέον ότι τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας τον φέρουν στο έτσι κι αλλιώς ουδόλως ευκαταφρόνητο 19,5%. Και όμως, η Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε χθες τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, από το 19% στο 18%, καθώς ο διοικητής της, Σαχάπ Καβτσιόγλου, που αντικατέστησε αιφνιδιαστικά τον προκάτοχό του τον Μάρτιο, επιβεβαιώνει τις φήμες που τον θέλουν υποτακτικό του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εκτιμήσεις των εν λόγω οικονομολόγων απηχούν το κοινό αίσθημα μεταξύ των Τούρκων καταναλωτών που τα τελευταία τέσσερα χρόνια βλέπουν την αγοραστική δύναμή τους να καταβαραθρώνεται αδιάκοπα και το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται. Προκάλεσαν, όμως, την μήνιν της στατιστικής υπηρεσίας, που από τον Φεβρουάριο έχει υποβάλει μήνυση κατά των οικονομολόγων της ENAG καταγγέλλοντας τα μέλη της ότι παραβίασαν τους κανόνες. Καλεί μάλιστα τους οικονομολόγους της εν λόγω ομάδας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μαθηματικοί, λογιστές και φοιτητές που κάνουν το διδακτορικό τους, να δώσουν στη δημοσιότητα τη μεθοδολογία με την οποία κατέληξαν στα συμπεράσματά τους. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τώρα η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διεξάγει έρευνες και ανακρίσεις σχετικά με την καταγγελία της στατιστικής υπηρεσίας. Από πλευράς της ENAG, ο επικεφαλής των οικονομολόγων ερευνητών Βεϊσέλ Ουλουσόι τονίζει πως η μεθοδολογία της, η έρευνά της και τα πορίσματά της έχουν ήδη δημοσιευθεί σε οικονομική επιθεώρηση και χαρακτηρίζει αβάσιμες τις κατηγορίες περί παραβίασης κανόνων, αλλά και προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες θα αντεπιτεθεί.

Μιλώντας στους Financial Times επισημαίνει μάλιστα πως στόχος της ομάδας του «δεν ήταν να στραφούν κατά της στατιστικής υπηρεσίας, ούτε να θεσπίσουν έναν εναλλακτικό δείκτη για τον πληθωρισμό», αλλά υπογραμμίζει πως «η πόλωση είναι ορατή παντού στην Τουρκία, ακόμη και σε ζητήματα στατιστικής». Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η ανταλλαγή πυρών προδίδει πόσο ακανθώδες είναι το θέμα της ακρίβειας στην Τουρκία, όπου μεγάλη μερίδα του πληθυσμού διαμαρτύρεται συχνά ότι δεν επωφελείται από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και εκφράζει δυσπιστία στα επίσημα στοιχεία. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγράψει εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες. Πρόκειται για ένα θεαματικό άλμα του τουρκικού ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 21,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όταν δηλαδή η οικονομία της γειτονικής χώρας βυθιζόταν στην ύφεση της πανδημίας, με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 10,4%. Ο υπουργός Οικονομικών έχει μάλιστα προβλέψει πως η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας θα υπερβεί φέτος το 20% για το σύνολο του έτους.

Οι δημοσκοπήσεις προδίδουν, όμως, ότι μεγάλη μερίδα του τουρκικού λαού αισθάνεται πως δεν αντλεί κανένα όφελος από αυτούς τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς διψήφια είναι επίσης τα ποσοστά όχι μόνο του πληθωρισμού αλλά και της ανεργίας, και η φτώχεια αυξάνεται διαρκώς. Πρόσφατες έρευνες φέρουν το κόστος ζωής, την ανεργία και την οικονομία να καταλαμβάνουν μονίμως την πρώτη θέση ανάμεσα στα προβλήματα που αναφέρουν οι Τούρκοι και τα οποία οδηγούν σε διαρκή υποχώρηση τη δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά του Τούρκου προέδρου. Ενδεικτική η τελευταία δημοσκόπηση της Turkiye Raporu που διεξήχθη μέσα στον Σεπτέμβριο και φέρει τη δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος σε ιστορικό χαμηλό και συγκεκριμένα στο 29,9%, αναφέροντας ως κύρια αιτία της πτώσης τη δυσφορία για την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή