ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εκτός του πολιτικού ρεαλισμού

Σκρέκας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εκτός του πολιτικού ρεαλισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι παραμένει εκτός πραγματικότητας, σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λίγο προτού ολοκληρωθεί στη Βουλή η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των τιμών και τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ. 

«Εμείς στηρίζουμε τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη σε ό,τι αφορά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, συστήνουμε το ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα είναι μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός και θα δώσει τη δυνατότητα πραγματικά να στηρίξουμε και σε επόμενες εξαιρετικές καταστάσεις, με υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, τα ευάλωτα νοικοκυριά και συνολικά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες – και είμαστε εδώ, μέσα από μια σειρά επενδύσεων και σοβαρών μηχανισμών ώστε να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, της ελληνικής παραγωγικής βάσης, τα επόμενα χρόνια, και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή απόφαση να απανθρακοποιήσουμε το ενεργειακό μείγμα, να μηδενίσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή» είπε ο κ. Σκρέκας. Κατηγόρησε δε, τον Αλέξη Τσίπρα για ψεύδη, χονδροειδή λάθη και ανακρίβειες.  
 
Σε σχέση με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κατά την οποία δεν προανήγγειλε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ, και όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανεξάρτητη και θα διερευνήσει αν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές. Σχολίασε, δε ότι δεν είναι δυνατόν «την ίδια στιγμή που μιλάς για υποψία διαρροής, την ίδια στιγμή να εγκαλείς τον πρωθυπουργό της χώρας ότι δεν προανήγγειλε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΘ». 

Ο κ. Σκρέκας σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται ότι η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα επιφέρει και μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές». Αντιθέτως, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση αξιοποίησε πόρους από τις δημοπρασίες των ρύπων και επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου και με αναδρομική ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ιδίως όμως ο υπουργός απάντησε για το σημείο στο οποίο κληροδότησε τη ΔΕΗ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το Σεπτέμβριο του 2014 η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ήταν 11,3 ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνούσε τα 2,2 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2018, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε φτάσει το 1,17 ευρώ, δέκα φορές κάτω είχε πέσει η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, μετά από 3 χρόνια πετυχημένης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν έσωσε και διέσωσε τη ΔΕΗ. Το 2019 η ΔΕΗ, είχε συσσωρεύσει 2,5 δισ. ευρώ ζημίες», είπε ο κ. Σκρέκας, για να υπογραμμίσει ότι με αυτά τα δεδομένα χρειάζεται μεγάλο θράσος και άγνοια για να λέει κάποιος όσα είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. 

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκεται εκεί που πραγματικά μπορούν να μιλήσουν οι αγρότες. Εκεί που πραγματικά μπορεί να ακουστεί η φωνή των αγροτών, είπε ο Σπήλιος Λιβανός, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια. «Ακούμε τη ζώσα κοινωνία. Αναρωτιέται ο κ. Τσίπρας αν πάμε στα χωράφια. Εμείς πάμε στα χωράφια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πάτε εσείς τον Τσίπρα στα χωράφια, διότι αν τον πηγαίνατε, τότε θα είχε πολύ καλύτερη εικόνα», ανέφερε ο Σπήλιος Λιβανός. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχολίασε επίσης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εκτός πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας και αδυνατεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κοινωνίας, αδυνατεί να παρακολουθήσει και την μετατόπιση του πολιτικού διαλόγου στον ορθολογισμό και τον ρεαλισμό.