Επιχειρήσεις επιστρέφουν στη ΔΕΗ

Επιχειρήσεις επιστρέφουν στη ΔΕΗ

Οι αυξήσεις τιμολογίων «έκαψαν» προσφορές και εκπτώσεις των ιδιωτών

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω στη ΔΕΗ έστειλαν οι υψηλές τιμές τις επιχειρήσεις μέσης τάσης. Πρόκειται για την κατηγορία καταναλωτών την οποία στοχευμένα κυνήγησαν οι ιδιώτες προμηθευτές με το άνοιγμα της αγοράς, λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους και στην οποία στη συνέχεια επικεντρώθηκε ο ανταγωνισμός με δελεαστικά πακέτα προσφορών και εκπτώσεων και μεταξύ των ιδιωτών παρόχων, που όμως φαίνεται ότι «έκαψε» το ράλι των υψηλών τιμών. Αυτό που μέχρι πρότινος κυκλοφορούσε στην αγορά ως αίσθηση, πιστοποιείται από τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που δημοσιοποίησε η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα. Για πρώτη φορά το μερίδιο πελατών μέσης τάσης της ΔΕΗ ακολουθεί ανάστροφη πορεία, εμφανίζοντας μάλιστα αύξηση σχεδόν 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στη μέση τάση αυξήθηκε στο 35,3% από 30,5% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Η αντιστροφή αυτή της πορείας έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν συγκριθεί με τη ραγδαία μείωση του μεριδίου της, κατά σχεδόν 17 ποσοστιαίες μονάδες το 2020. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της ΔΕΗ στη μέση τάση υποχώρησε στο τέλος του 2020 στο 35,7% από 52,6% το 2019.

Πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκονται οι υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, που αυτόματα πέρασαν στις επιχειρήσεις μέσω των κυμαινόμενων τιμολογίων. Οσο χαμηλότερη τιμή είχε πετύχει κάποια επιχείρηση πέρυσι που ο ανταγωνισμός λόγω χαμηλών τιμών ήταν έντονος τόσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά κόστους που είδε στον λογαριασμό της, και αυτές ήταν και οι πρώτες, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται από την αγορά, που άρχισαν να σπάνε συμβόλαια και να αναζητούν άλλον πάροχο. Οι μέσες τιμές στα συμβόλαια πελατών μέσης τάσης ήταν πέρυσι στα 60-70 ευρώ η μεγαβατώρα και σήμερα έφτασαν τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τάση μετακίνησης πελατών μέσης τάσης προς τη ΔΕΗ, αλλά και η κινητικότητα μεταξύ των ιδιωτών παρόχων, φαίνεται να συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Το κατά πόσον η εικόνα αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ΔΕΗ, πάντως, είναι συνάρτηση των συμβολαίων που έχει υπογράψει και της εξέλιξης των τιμών. Η ίδια η εταιρεία ωστόσο στην οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, αξιολογεί ως σοβαρό κίνδυνο τον παράγοντα τιμολόγια γενικότερα, τον οποίο συνδέει κυρίως με τη δυνατότητα αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος. Η αγωνία αυτή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη για τις εταιρείες μέσης και υψηλής τάσης, με τη ΔΕΗ να επισημαίνει ότι πρόκειται για πελάτες που συμμετέχουν σε σημαντικούς οικονομικούς για την Ελλάδα κλάδους και τυχόν αδυναμία τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας ή και της δυνατότητάς τους να συνεργασθούν με ανταγωνιστές προμηθευτές, ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στη χρηματοοικονομική θέση και στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά συνολικότερα τα μερίδια στη λιανική, η ΔΕΗ επισημαίνει την υποχρέωσή της για μείωση κάτω από το 50% και εκτιμώντας ότι μεγάλα τμήματα της προμήθειας δεν είναι ελκυστικά για τους ανταγωνιστές της λόγω χαμηλών περιθωρίων ή άλλων ιδιαιτεροτήτων ως προς τον τρόπο εξόφλησης των πελατών της (φωτογραφίζοντας ουσιαστικά βιομηχανίες υψηλής τάσης και Δημόσιο), εκφράζει την ανησυχία πως οι ανταγωνιστές της θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν τους καλύτερους πελάτες και η ίδια θα υποχρεωθεί να συνεχίσει την προμήθεια προς τους λιγότερο αποδοτικούς με πιο επισφαλή πιστωτικά χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια (διασυνδεδεμένο σύστημα), το πρώτο εξάμηνο του 2021 περιορίστηκε στο 63,8% από 66,1% τον Ιούνιο του 2020. Στη χαμηλή τάση το μερίδιο υποχώρησε στο 67,7% από 70,6% τον Ιούνιο του 2020 και στην υψηλή τάση στο 91,5% από 94,5%. Τον Ιούλιο το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε 65,25% και τον Αύγουστο παρέμεινε ψηλά, αν και υποχώρησε στο 64,37%, εξέλιξη που όμως αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες χαμηλής τάσης λόγω καύσωνα και όχι σε μετακίνηση πελατών.

Οι υψηλές τιμές υποχρεώνουν συνολικά τις εταιρείες προμήθειας να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους με βασικό στόχο τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου που έχτισαν μέχρι σήμερα, που σημαίνει ότι περιορίζουν κατά το δυνατόν το περιθώριο κέρδους, παίζοντας κυριολεκτικά με τις αντοχές τους. 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή