Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Εκρηκτικός συνδυασμός ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και φόβων για την παγκόσμια ανάκαμψη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συντονισμένη υποχώρηση οδήγησε χθες τις ευρωπαϊκές αγορές ένας εκρηκτικός συνδυασμός ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, περαιτέρω εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και εντεινόμενης ανησυχίας για τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη παγκοσμίως. Αιτίες, βέβαια, ήταν η επιβράδυνση στην κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανιών και το γεγονός ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, επικαλούμενοι τη δυσπραγία που της προκαλεί η ανεπάρκεια ενέργειας και η συνεπακόλουθη ακρίβεια. Το κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω, άλλωστε, η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη Γερμανία μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, που δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα από τα κόμματα και δυσκολεύει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Παράλληλα, οι μαζικές πωλήσεις μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας στη Γουόλ Στριτ επηρέασαν αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκαλώντας μαζικές πωλήσεις μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου και συμπαρασύροντας πτωτικά τις περισσότερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 σημείωσε σημαντικές απώλειες 2,18%, όπως και ο Eurostoxx, που έκλεισε με πτώση 2,34%. Ομοίως με υποχώρηση έκλεισαν οι περισσότεροι εθνικοί δείκτες, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να καταγράφει μικρές απώλειες 0,33%. Στη βρετανική αγορά υποχώρησε κατά 5,8% η μετοχή της Aveva Group, ενώ πτώση από 4% έως 4,5% σημείωσαν οι μετοχές των ομίλων Safe Group, Taylor Wimpey ICP, Ocado Group, Admiral Group, Rolls Royce Holdings, Enain, Antofagasta, Perismmon και HSBC.

Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 1,93% και ο CAC 40 του Παρισιού σημείωσε πτώση 2,17%. Είχε, πάντως, προηγηθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, που φέρεται αυξημένη τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία. Με απώλειες, από ήπιες έως και μεγάλες, έκλεισαν επίσης πολλές άλλες ευρωπαϊκές αγορές: Αυστρίας, Βελγίου, Δανίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρωσίας, Ισπανίας και Σουηδίας. Στη Βρετανία υποχώρησαν οι μετοχές του Εθνικού Δικτύου Ενέργειας, που νωρίτερα είχε υποβάλει πρόταση εξαγοράς της μονάδας ηλεκτροκίνησης και φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή