Στην αφετηρία τα data centers από Lamda Hellix και Microsoft

Στην αφετηρία τα data centers από Lamda Hellix και Microsoft

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στην Αττική

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός ενόψει της έναρξης υλοποίησης των σημαντικού προϋπολογισμού επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων βρίσκονται οι μεγάλοι παίκτες του συγκεκριμένου κλάδου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τη Microsoft Hellas και τη Lamda Hellix, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα να κατασκευάζουν τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τους στην Αττική, που θα φιλοξενούν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda Hellix εξασφάλισε από συνδεδεμένη εταιρεία δάνειο 16,2 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του έργου κατασκευής του νέου κέντρου δεδομένων της με την ονομασία «Athens 3», το οποίο θα αναπτυχθεί σε ένα εκ των βιομηχανικών πάρκων (ΒΙΠΑ) της Αττικής. Το δάνειο χορήγησε η Digital Dutch Finco B.V., που ελέγχεται από την Digital Realty, η οποία εξαγόρασε τον Νοέμβριο του 2020 τη Lamda Hellix.

H εταιρεία πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της για το νέο της έργο, το «Athens 3», το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου σε ειδική εκδήλωση, ενώ οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις της υπολογίζεται ότι έχουν, σε βάθος δεκαετίας, συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Η Lamda Hellix επιδιώκει να επαναλάβει το «success story» της Μασσαλίας. Εκεί οι επενδύσεις της, αξίας 260 εκατ. ευρώ, κατέστησαν τη γαλλική πόλη τη μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στη Δυτική Ευρώπη και την ένατη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως, προσελκύοντας περισσότερους από 200 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Κοντά στην αφετηρία των δικών της επενδύσεων, των τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, βρίσκεται και η Microsoft Hellas. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, στην πρόσφατη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες, όπως και ότι το γραφείο της Microsoft στην Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία της πολυεθνικής. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Microsoft Hellas φέρεται να έχει αποκτήσει έκταση 85 στρεμμάτων στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων, ενώ έχει συστήσει τη θυγατρική εταιρεία Microsoft Operations 4733 με αντικείμενο τη δημιουργία data centers. Από το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί 35 εκατ. ευρώ ως μία από τις τέσσερις συνολικά προβλεπόμενες δόσεις.

Σταθερό επενδυτή σε κέντρα δεδομένων στη χώρα μας αποτελεί και η θυγατρική της Telecom Italia Sparkle, η οποία, αρχές του μήνα, ανακοίνωσε τη λειτουργία του «Metamorfosis II», που είναι το πρώτο «πράσινο» data center στην Ελλάδα, επιτρέποντας τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 28.000 τόνους ετησίως συγκριτικά με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Η εταιρεία διαχειρίζεται συνολικά τέσσερα data centers στην Ελλάδα, από τα οποία τρία βρίσκονται στην Αθήνα και ένα στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον νέο προς ψήφιση νόμο για τις μεγάλες επενδύσεις, τα έργα κατασκευής κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης θα μπορούν να εντάσσονται στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και κατ’ επέκταση να εξασφαλίζουν ταχεία αδειοδότηση και χρηματοδοτική ενίσχυση. Αυτού του είδους η πρόβλεψη εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια σε κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα, διευκολύνοντας και τα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια. Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Cushman & Wakefield, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις 10 πόλεις σε όλο τον κόσμο που εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές για την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων ακινήτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή