Επίδομα φυσικού αερίου στο τραπέζι – Σχεδόν διπλάσια η τιμή του φέτος

Επίδομα φυσικού αερίου στο τραπέζι – Σχεδόν διπλάσια η τιμή του φέτος

Οριζόντια ενίσχυση για όλα τα νοικοκυριά μέχρι ενός ορίου κατανάλωση.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίδομα και για την κατανάλωση φυσικού αερίου εξετάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από τις υψηλές τιμές του καυσίμου που χρησιμοποιείται για θέρμανση και οι οποίες διαμορφώνονται, λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, σε διπλάσια από τα περυσινά επίπεδα. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να έχει εξετάσει ένα πρώτο σενάριο οριζόντιας επιδότησης του συνόλου των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, μέχρι ενός ορίου κατανάλωση, όπως έγινε με το ρεύμα. Τα κεφάλαια που απαιτούνται σε αυτή την περίπτωση υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και αυτό που σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται είναι το κατά πόσο θα μπορούσαν να καλυφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους (80 εκατ. ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που θα συσταθεί για την επιδότηση του ρεύματος, το οποίο τελικά θα ενισχυθεί με 200 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού κονδυλίου των 150 εκατ. ευρώ. Από τα συνολικά 200 εκατ. ευρώ, τα 180 εκατ. θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες επιδότησης του ρεύματος καθώς συνεχίζεται το ράλι στη χονδρεμπορική αγορά και τα 20 εκατ. θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για την επιδότηση του φυσικού αερίου. Το ποιοι τελικά θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος, αλλά και το ύψος αυτού θα καθοριστεί μέσα στο επόμενο διάστημα και θα είναι προφανώς συνάρτηση των πόρων που θα διασφαλιστούν. 

Το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος φυσικού αερίου άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αν και δήλωσε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα παραπάνω αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σημείωσε ότι το θέμα δεν το έκλεισε και παρέπεμψε στη δυναμική της οικονομίας που μπορεί να στηρίξει πρόσθετες παρεμβάσεις εάν χρειαστεί. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι, σύμφωνα με την ΕΚΤ και τη FED, το φαινόμενο της ακρίβειας φαίνεται να είναι παροδικό, λόγω της ταχείας ανάκαμψης και της πολύ υψηλότερης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά. Ομως, δήλωσε ότι σύντομα θα φανεί στα πορτοφόλια, προσθέτοντας ότι στη χώρα μας εκτός από τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος που δημιούργησαν ένα «τείχος ανοσίας», υπάρχουν και θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες και παροδικές παρεμβάσεις από το κράτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. «Εφόσον δούμε ότι αυτές οι συνθήκες συνεχιστούν και μετά τον Δεκέμβριο, εδώ είμαστε για να στηρίξουμε τους Ελληνες», τόνισε μιλώντας χθες για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα και τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, δηλαδή την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. 

Ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμησή του για τον περιορισμό των αυξήσεων στα 2-3 ευρώ τον μήνα με την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων για το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, πάντως, Αθανάσιος Δαγούμας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου και παρά τις επίμονες ερωτήσεις απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος των αυξήσεων που έχουν υποστεί ήδη οι καταναλωτές ρεύματος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα επιδότησης για να υπάρξει μια πλήρης εικόνα. Εμμέσως, ωστόσο, προϊδέασε για μεγάλες αυξήσεις λόγω της συνεχιζόμενης κούρσας της τιμής του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά. 

Με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) οι τιμές του φυσικού αερίου θα κινούνται στα ίδια επίπεδα μέχρι τον Μάρτιο είπε και συμπλήρωσε: «Είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας να προσαρμόσει την κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα οι προμηθευτές να ενσωματώσουν ένα ποσοστό από αυτές τις αυξήσεις». Τις ελληνικές αρχές απασχολεί και το ζήτημα της επάρκειας αερίου εν όψει του χειμώνα, όπως και ολόκληρη την Ευρώπη. «Δεν είμαστε σε συναγερμό. Βρισκόμαστε όμως σε εγρήγορση σε συνεργασία με τους διαχειριστές και την αγορά» τόνισε μιλώντας για το θέμα της επάρκειας ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή