Κύμα ανόδου στα κρατικά ομόλογα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κύμα ανόδου στα κρατικά ομόλογα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μαζικές πωλήσεις επενδυτών μετά τις ανακοινώσεις Fed και Τράπεζας της Αγγλίας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σεπτέμβριος απεδείχθη ο χειρότερος μήνας για τις αγορές ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών Βρετανίας και ΗΠΑ εξωθεί τους επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε άνοδο. Η στροφή της αγοράς οφείλεται στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις τους η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας, καθιστώντας και οι δύο σαφές ότι προτίθενται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις προχωρώντας σε αύξηση του κόστους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Η αμερικανική Federal Reserve κατέστησε επίσης εξίσου σαφές ότι θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά τις αγορές ομολόγων στο εγγύς μέλλον.

Κι ενώ αρχικά οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν ήπια στην ανακοίνωση της Fed, πολύ ισχυρότερος ήταν ο αντίκτυπος από τις εξαγγελίες της Τράπεζας της Αγγλίας, που προϊδέασε την αγορά ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της πριν από το τέλος του έτους. Ακολούθησε, έτσι, άμεσα κύμα πωλήσεων ομολόγων, που εξαπλώθηκε σε όλες τις αγορές και συνεχίστηκε στη διάρκεια της εβδομάδας. Σχολιάζοντας σχετικά η Σάντρα Χόλντσγουορθ, στέλεχος της Aegon Asset Management, τονίζει πως «εδώ και πολύ καιρό θεωρούσαμε βέβαιο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από τη Fed». Προσθέτει, όμως, ότι και πάλι η ανακοίνωση ότι τα επιτόκια της στερλίνας μπορεί να αυξηθούν πριν από το τέλος του έτους ήταν «μεγάλη έκπληξη». Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να μετριάσει την προσδοκία της αγοράς για μια αύξηση τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι μαζικές πωλήσεις.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι ανακοινώσεις των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών έχουν συμπέσει με την περαιτέρω εκτόξευση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στη Βρετανία. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ήδη εδραιώσει την πεποίθηση των διαχειριστών κεφαλαίων πως ο αυξημένος πληθωρισμός ήρθε για να μείνει πολύ περισσότερο από όσο είχαν αρχικά εκτιμήσεις οι κεντρικοί τραπεζίτες. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Ντίκι Χοτζ, διαχειριστής ομολόγων στη Nomura Asset Management, υπογραμμίζει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πείσουν πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, αλλά «δεδομένων των περιστάσεων, μάλλον αρνούνται την πραγματικότητα, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που είναι σήμερα φθηνότερο σε σύγκριση με πριν από την πανδημία». Οπως, εξάλλου, τονίζει ο Κέλσι Μπέρο, στέλεχος της επενδυτικής JPMorgan Asset Management, «όταν παγιώνονται μεταβολές στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, συνήθως αντανακλούν εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο ίδιος διευκρινίζει πως δεν είναι απλή σύμπτωση το ότι συνέπεσαν οι ανακοινώσεις της Fed με ανάλογες της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ετσι, τις τελευταίες δύο ημέρες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου βρίσκονται γύρω στο 1,55%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Σαφώς πιο επιθετική ήταν, όμως, η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών της Βρετανίας, των λεγόμενων gilts, καθώς υπερέβη το 1% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ενώ είναι υπερδιπλάσια από τα επίπεδα του Αυγούστου. Το γενικότερο κλίμα ανησυχίας έχει συμπαρασύρει τα ομόλογα της Ευρωζώνης μολονότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ακόμη μακριά η αύξηση του κόστους δανεισμού και τέλος των αγορών ομολόγων. Υποχώρησαν, έτσι, τα bunds, τα δεκαετή ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου, που αποτελούν και αξία αναφοράς στην Ευρωζώνη, με τις αποδόσεις τους να έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, αν και παραμένουν επίμονα σε αρνητικό πρόσημο. Ετσι, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών κρατικών και εταιρικών ομολόγων της Barclays σημείωσε τον Σεπτέμβριο συνολική υποχώρηση γύρω στο 1,6%, που ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή