Στη Space Hellas η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ

Στη Space Hellas η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ

Με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ, το έργο θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κύκλο των στρατηγικών συνεργασιών για την επέκτασή του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών διευρύνει ο ΑΔΜΗΕ. H Grid Telecom, 100% θυγατρική που αποτελεί το όχημα επέκτασης του ΑΔΜΗΕ στις τηλεπικοινωνίες, ανακοίνωσε χθες την επιτυχή ολοκλήρωση του ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάπτυξη του ιδιόκτητου κορμού οπτικών ινών DWDM, με ανάδοχο τη Space Hellas και προμηθευτή τεχνολογίας τη Huawei. Στο πλαίσιο του τηλεπικοινωνιακού έργου με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης έξι έτη, η Grid Telecom θα αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία της Space Hellas για την ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου DWDM, καθώς και εξοπλισμό τεχνολογίας state-of-the-art από τη Huawei. Ο εξοπλισμός τύπου DWDM OSN 9800 που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, αποτελεί τη ναυαρχίδα της Huawei αναφορικά με τις υπηρεσίες δικτύων κορμού (DWDM backbone networks), με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών της Grid Telecom.

Το νέο, υψηλής διαθεσιμότητας οπτικό δίκτυο της Grid Telecom αναμένεται να παρέχει μεγάλες ταχύτητες διασύνδεσης (10 Tbps), tariff plans με βάση τις ανάγκες των πελατών, εξαιρετικά χαμηλή υστέρηση μεταγωγής δεδομένων (Latency Guarantee), άμεση ενεργοποίηση υπηρεσιών και υπηρεσίες Metro Ethernet. Η Grid Telecom έχει ήδη συνάψει σημαντικές συμφωνίες για την εμπορική εκμετάλλευση του οπτικού δικτύου της και εντός του 2021 προχωράει στη διάθεση υπηρεσιών υπερυψηλών χωρητικοτήτων μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Το δίκτυο οπτικών ινών της Grid Telecom υπερβαίνει σήμερα τα 4.000 χλμ. και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ο ΑΔΜΗΕ ακολουθεί το διεθνές παράδειγμα αντίστοιχων εταιρειών που δημιουργούν δίκτυα ανοιχτής πρόσβασης, αξιοποιώντας τις υποδομές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που επιτρέπουν την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών πιο οικονομικά και πιο γρήγορα από την παραδοσιακή μέθοδο της υπόγειας όδευσης. Μέσα στον Ιούνιο η Grid Telecom προχώρησε σε 20ετή συμφωνία-πλαίσιο με τη Vodafone με αντικείμενο την αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης δικτύων οπτικών ινών που διαθέτουν. 

Μέσω της συμφωνίας, η Vodafone αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ, το οποίο επεκτείνεται με τη διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης, πετυχαίνοντας ταχεία ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, αλλά και του δικτύου κινητής 5G. Η Grid Telecom αποκτά πρόσβαση σε δίκτυο οπτικών ινών εντός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας που δεν καλύπτονται από το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Τον Αύγουστο προχώρησε σε μία ακόμη συμφωνία, αναθέτοντας στον όμιλο ΟΤΕ και τη ΝΟΚΙΑ το έργο του εκσυγχρονισμού των τηλεπικοινωνιακών υποδομών για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης ενέργειας, ύψους 16 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης έξι έτη και εντάσσεται στη στρατηγική του διαχειριστή για εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των υποδομών του.

Στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, εξάλλου, η Grid Telecom υπέγραψε συμφωνία με τη Wind για την εκμίσθωση πολλαπλών ζευγών οπτικών ινών σε τμήματα του δικτύου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή