Αλλαγή πολιτικής στη χορήγηση βίζας ζητάει το Σίτι του Λονδίνου

Αλλαγή πολιτικής στη χορήγηση βίζας ζητάει το Σίτι του Λονδίνου

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν μπορεί να προσλάβει στελέχη από το εξωτερικό, δημιουργείται πρόβλημα ανταγωνιστικότητας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος έρχονται οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Σίτι του Λονδίνου στην προσπάθειά τους να προσλάβουν ταλαντούχους εργαζομένους, γεγονός που μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτό αναφέρει έκθεση του TheCityUK, οργανισμού που αντιπροσωπεύει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας, με τις εταιρείες-μέλη να ζητούν από την κυβέρνηση να δρομολογήσει τη δημιουργία βραχυπρόθεσμης επαγγελματικής βίζας, που θα επιτρέπει στους εργαζομένους του εξωτερικού να έρθουν στη Βρετανία. Σημειώνεται ότι το 1/5 του προσωπικού αυτών των εταιρειών προέρχεται από το εξωτερικό, ποσοστό που ανέρχεται στο 42% του συνόλου των εργαζομένων στον ανερχόμενο τεχνολογικό κλάδο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech), αναφέρει η σχετική έκθεση, την οποία δημοσιεύουν οι Financial Times. 

«Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να έχουμε το καλύτερο ταλέντο που υπάρχει παγκοσμίως. Χωρίς αυτό, δεν θα είμαστε ικανοί να καινοτομήσουμε σε αναπτυσσόμενους κλάδους που αποτελούν “κλειδιά” για τις οικονομίες όπως αυτός του fintech ή της πράσινης οικονομίας, ούτε θα μπορούμε να οικοδομήσουμε διεθνή εμπορικά δίκτυα», επισήμανε ο επικεφαλής του TheCityUK, Μάιλς Σέλικ. Ο ίδιος τόνισε πως μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία διαγκωνίζονται για να βρουν κορυφαία ταλέντα. «Η Βρετανία θα πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες που αφορούν τους μετανάστες, να μειώσει το βάρος της υπερβολικής γραφειοκρατίας, να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του επιχειρηματικού τομέα». Υπενθυμίζεται πως με το Brexit απαγορεύθηκε η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης στις αρχές της φετινής χρονιάς, με το TheCityUK να τονίζει πως εννέα μήνες μετά το Brexit, εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και παροχής υπηρεσιών είχαν καταγράψει σημαντική αύξηση στα κόστη τους προκειμένου να διασφαλίσουν την έλευση ταλαντούχων εργαζομένων ώστε να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Υπάλληλοι από το εξωτερικό που έρχονται να επισκεφθούν τη Bρετανία πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση βίζας ακόμη και εάν η δραστηριότητά τους είναι στη χώρα προσωρινή ή διαρκεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που αυξάνει τη γραφειοκρατία και το κόστος ενώ προκαλεί και καθυστερήσεις. «Δεν υπάρχει ενδιάμεσο επίπεδο ανάμεσα στο καθεστώς ενός επισκέπτη και στην επαγγελματική βίζα», ανέφερε το TheCityUK. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι πιέσεις που ασκούνται στο σύστημα χορήγησης βίζας αναμένεται να αυξηθούν όταν η ανάγκη μετακινήσεων για επαγγελματικούς λόγους αρχίσει να γίνεται ακόμη πιο έντονη. Αυτό θα διαφανεί την περίοδο μετά την παρέλευση της πανδημίας, καθώς προηγουμένως πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν ταξίδια που πραγματοποιούσαν στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή