H άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απροσδόκητη και προέρχεται από τον σπάνιο συνδυασμό της σωρευμένης λόγω πανδημίας ζήτησης, των οξύτατων ελλείψεων σε προμήθειες, του υψηλού κόστους ενέργειας, καθώς και ορισμένων εφήμερων παραγόντων. Η άνοδος αυτή, μάλιστα, υπερβαίνει τον στόχο που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες και που κι εμείς οι ίδιοι περιμέναμε στις αρχές της χρονιάς. Παρά την όποια κατά καιρούς αναστάτωση, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές είχαν σε μεγάλο βαθμό συνεκτιμήσει την εξέλιξη αυτή. Εχει κάποιο νόημα αυτό ή απλώς οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα εφησυχασμένοι; Η μετατόπιση σε ένα πλαίσιο, όπου ο πληθωρισμός δεν θα είναι τόσο υποτονικός, όπως ήταν στο παρελθόν, δεν σημαίνει πως αυτό θα αποβεί κάτι αρνητικό για περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές. Εάν οι τιμές πώλησης και τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν, συμβαδίζοντας με τα κόστη, τότε ένας ταχύτερος πληθωρισμός δεν θα επηρεάσει την αξία των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων. Σε ονομαστικούς όρους οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα έπρεπε ακόμη και να σημειώνουν πιο γρήγορη άνοδο από όσο σε φάσεις χαμηλότερου πληθωρισμού. Ωστόσο, δύο μείζονες παράγοντες ενδεχομένως να αλλάξουν αυτήν την καλή ισορροπία.
Οι μετοχές πιθανώς να έχουν καλύτερες ή χειρότερες επιδόσεις εάν, πρώτον, ο πληθωρισμός επηρεάζεται περισσότερο από τη δυναμική ζήτηση παρά από τους κραδασμούς στην προσφορά ή και το αντίστροφο και/ή, δεύτερον, εάν το ονομαστικό κόστος χρηματοδότησης και το ποσοστό αύξησης των μελλοντικών κερδών, όπως το προεξοφλεί η αγορά, υπερβούν τον πληθωρισμό ή υστερήσουν ως προς αυτόν. Οι πρόσφατες ελλείψεις προμηθειών έχουν οδηγήσει σε άνοδο του κόστους και αυτό πλήττει τις εταιρείες. Πάντως, οι ελλείψεις αυτές εν μέρει δείχνουν τη ζωηρή καταναλωτική ζήτηση για τελικά προϊόντα. Πολλές επιχειρήσεις μπορούν έτσι να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, μετακυλίοντας το υψηλότερο κόστος στο καταναλωτικό κοινό. Ενόσω τα νοικοκυριά θέλουν να ξοδεύουν και διαθέτουν τη δυνατότητα να το κάνουν χάρις στις υπερβολικές λόγω κορωνοϊού αποταμιεύσεις τους και τα σταθερά έσοδο από τους μισθούς των μελών τους, τότε ο πληθωρισμός δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη επίδραση στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Από τις αρχές της χρονιάς επισημαίνουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα περιορίσουν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πιο νωρίς από όσο και οι ίδιες περιμένουν. Από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένουμε δύο αυξήσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και δύο επίσης από την Τράπεζα της Αγγλίας το 2022, με την πρώτη τον Μάιο αντί του Αυγούστου. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά την εκτίμησή μας, θα προχωρήσει στην πρώτη κίνησή της για αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη στα τέλη του 2023.
* Οι κ. Holger Schmieding, Kallum Pickering, Salomon Fiedler είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.