«Καίει» τη Facebook πρώην διευθύντριά της

«Καίει» τη Facebook πρώην διευθύντριά της

Πρώην υπάλληλος της Facebook, η οποία είναι υπεύθυνη για μια σειρά διαρροών, αποκάλυψε την ταυτότητά της

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην υπάλληλος της Facebook, η οποία είναι υπεύθυνη για μια σειρά διαρροών, αποκάλυψε την ταυτότητά της. Πρόκειται για την 37χρονη Φράνσις Χόγκεν, η οποία εργαζόταν ως διευθύντρια προϊόντος στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης στον όμιλο και παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS και συγκεκριμένα στην εκπομπή «60 Minutes». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «ο όμιλος της Facebook θέτει το κέρδος υπεράνω της ασφάλειας», ενώ η ίδια είχε αρκετές φορές καταγγείλει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ότι η εταιρεία παραπλανούσε τους επενδυτές. Στόχος είναι να συμβάλει στο να αλλάξει ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης και όχι να εξοργιστεί ο κόσμος μαζί του. Από μέρους της η Facebook θεωρεί τις διαρροές παραπλανητικές, διότι αποσιωπούν τη θετική έρευνα που διεξάγει. Ειδικότερα, η Φράνσις Χόγκεν, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής της παρουσίας, αποκάλυψε ότι εκείνη είχε διαρρεύσει σειρά εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας με αποδέκτρια την αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal. Οι δε αποκαλύψεις της προκάλεσαν μια δεινή κρίση στη Facebook, η οποία διαχειρίζεται και το ομώνυμο δίκτυο, κρίση η οποία είναι η χειρότερη μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Εσωτερικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο «όμιλος θέτει το κέρδος υπεράνω της ασφάλειας».

Η κ. Χόγκεν αποχώρησε προ καιρού από τον όμιλο διότι είχε εξοργιστεί με τις πρακτικές του, αλλά πριν φύγει πρόλαβε να αντιγράψει έγγραφα και σημειώσεις. Σύμφωνα με την εκτίμησή της, η Facebook είπε ψέματα στο κοινό υπερβάλλοντας για την πρόοδο που είχε σημειώσει στην αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους, της βίας και της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα του, παρουσιάζοντας «δεκάδες χιλιάδες» σελίδες εγγράφων ως αποδεικτικά στοιχεία. «Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για τη Facebook», δήλωσε η Χόγκεν. «Και η Facebook, ξανά και ξανά, επέλεξε να χρησιμοποιεί τον καλύτερο τρόπο για τα δικά της συμφέροντα, όπως το να κερδίζει περισσότερα χρήματα.

Η Φράνσις Χόγκεν, που ανήκει στην κατηγορία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, είπε ακόμα ότι η εταιρεία αποφάσισε να διαλύσει πρόωρα την ομάδα για την προστασία της δημοκρατικής διαδικασίας και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020. Υπενθυμίζεται ότι η Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο φέτος για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Την κατακρίνουν ότι επέτρεψε στους δράστες της εισβολής να προκαλέσουν ταραχές, να διαδώσουν συνωμοτικό περιεχόμενο και να οργανώσουν την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με την εκπομπή «60 Minutes, οι δικηγόροι της Χόγκεν τον περασμένο μήνα υπέβαλαν «τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Αυτές αντιπαραβάλλουν την εσωτερική έρευνα της εταιρείας με τις δημόσιες δηλώσεις της, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, του ισχυρισμού του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζάκερμπεργκ ότι η Facebook αφαιρεί περιεχόμενο που πραγματικά προξενεί κακό. Επίσης, οι δικηγόροι κατηγορούν την εταιρεία για ανακριβή πληροφόρηση, που επηρέασε τους επενδυτές. Τέλος, όπως είπε στη συνέντευξη στο CBS η Φράνσις Χόγκεν έμεινε άναυδη με όσα βρήκε για την εταιρεία στα έγγραφα που αντέγραψε. Στα συναφή δημοσιεύματα της WSJ, που βασίζονται εν μέρει στα έγγραφα τα οποία συγκέντρωσε η ίδια, καθώς και σε συνεντεύξεις με νυν και πρώην υπαλλήλους, περιγράφεται πως οι κανόνες της Facebook ευνοούν τις ελίτ, ότι οι αλγόριθμοί της ενισχύουν τη διχόνοια, και πως τα καρτέλ ναρκωτικών και οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ανοιχτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή