Αλμα 3,5% στον δείκτητων ευρωπαϊκών τραπεζών

Αλμα 3,5% στον δείκτητων ευρωπαϊκών τραπεζών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 11 εβδομάδων ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η άνοδος των τραπεζικών μετοχών συμπαρέσυρε τους δείκτες ανά την Ευρώπη. Ο κλαδικός δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έκανε άλμα 3,5% ενώ των τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης είχε άνοδο 2,2% διακόπτοντας, έτσι, τη συνεχή υποχώρηση που σημείωνε επί επτά συναπτές συνεδριάσεις, με τις συνολικές ζημίες να έχουν φτάσει το 11,7%. Ανοδική πορεία παρουσίασε, άλλωστε, ο κλάδος και στη Wall Street. Ενδεικτική περίπτωση η μετοχή της βιομηχανίας επεξεργαστών Infineon, που έκανε άλμα 4,8% όταν επιβεβαίωσε τα ικανοποιητικά έσοδά της για το τρέχον έτος και ανακοίνωσε ότι προβλέπει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για το επόμενο έτος.

Κέρδη 1% στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η άνοδος των δύο κλάδων οδήγησε τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε άνοδο 1%. Μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών άλμα 4,3% σημείωσε η ιταλική Unicredit, που νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών για τα αποτελέσματά της του τρίτου τριμήνου. Οπως τόνισε ο Ντάνι Χιούζον, αναλυτής της Aj Bell, «οι επιρρεπείς στις μεταβολές των επιτοκίων μετοχές των τραπεζών πήραν ώθηση αφού οι επενδυτές αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων». Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, πως «υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα για το πόσο ανακάμπτει η οικονομία, ενώ οι αυξήσεις των τιμών επηρεάζουν επιχειρήσεις και καταναλωτές». Τα στοιχεία που έδωσε χθες η IHS Markit φέρουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να επιβραδύνεται τον Σεπτέμβριο, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την Τζέσικα Χιντς, οικονομολόγο της Capital Economics, «οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών επιβεβαιώνουν πως χάνει έδαφος η ανάκαμψη της Ευρωζώνης καθώς η αύξηση των τιμών επεκτείνεται στον τομέα των υπηρεσιών». 

Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,94% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,05%. Τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι στραμμένο στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην αμερικανική αγορά εργασίας, αφού την Παρασκευή θα δοθούν τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση και θα είναι ενδεικτικά των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, που σχεδιάζει να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή